post image

27

juni

Vijftien ronden van 15,4 kilometer met telkens drie hellingen. In totaal goed voor 231 kilometer, 45 hellingen en meer dan 4.000 hoogtemeters. Een zeer zwaar en selectief Belgisch kampioenschap dus waar op het einde de sterkste renners zullen overblijven. De supportersclub van Tosh ‘De Grote Plateau’ was met meer dan vijftig man ter plaatse om Tosh aan te moedigen!

Toen van bij de start drie renners wegreden en het peloton eerst liet begaan, leek de wedstrijd al vast te liggen voor een paar uur. Maar de favorieten en andere grote namen wilden de koers van bij het begin in handen nemen. Zij namen de koers in handen en scheidden zich af van de rest. 21 renners met daarbij namen als Van Avermaet, Gilbert, Bakelants, Keukeleire en Van Aert. Bij die 21 leiders zaten ook vijf renners van Lotto Soudal: De Bie, De Clercq, De Gendt, Wallays en Wellens. Hadden de boot gemist: Benoot, Roelandts en Tosh. Zij moesten toezien hoe de kopgroep al snel meer dan een minuut voorsprong had en ze geen seconden dichter kwamen.

Het tempo lag hoog, zeer hoog. En dat zorgde voor een echte afvallingsrace. Ook Tosh werd het slachtoffer. Het slechte en koude weer in Zwitserland en de wisselende weersomstandigheden in België hadden Tosh de pakken gekregen waardoor hij sukkelde met een verkoudheid en de luchtwegen. Toen ook nog de dreigende grijze wolken boven Les Lacs de l’Eau d’Heure een stevige regenbui vrijlieten, kreeg Tosh ook de maken met maag- en darmproblemen. Verder fietsen in het slechte weer had geen zin en zo stapte Tosh ontgoocheld na vier ronden uit de wedstrijd. Veel renners gaven er de brui aan waardoor er na honderd kilometer nog maar slechts zestig renners in koers zaten.

Jürgen Roelandts, die in eerste instantie de goede trein had gemist, maakte in zijn eentje de sprong naar voren en kwam met de hulp van ploegmaat De Gendt voorin aansluiten. Daar was ondertussen Lotto Soudal-renner De Bie ook gelost. De schifting bleef voortduren en blijkbaar had Thomas De Gendt een superdag. Hij ging voorin in zijn eentje in de aanval en zo moest Lotto Soudal geen kopwerk meer doen. Drie ronden later versnelde Gilbert op de Petit Poggio. Enkel Tim Wellens en Laurens De Plus konden de aanval volgen. Zij kwamen bij De Gendt en lieten hem iets verder ook achter.

Het trio draaide goed rond op veertig kilometer van de streep en in de achtervolgende groep speelde iedereen het ploegenspel uitstekend waardoor de drie leiders al snel een minuut voorsprong hadden. De winnaar zat voorin en in de voorlaatste ronde moest De Plus de rol lossen. Enkel Gilbert en Wellens bleven nog over en de achtervolgende groep met Bakelants, Van Aert, Van Avermaet en Roelandts kwam tot op een halve minuut. In de slotronde probeerde Wellens de ex-Belgische kampioen te verschalken maar Gilbert loste niet. In een hellende spurt met twee maakte Philippe Gilbert het vanop de kop af en kroonde hij zich voor de tweede keer tot Belgisch kampioen. Wellens eindigde teleurgesteld tweede en Van Avermaet finishte derde.

Voor het tweede jaar op rij, na Roelandts vorig jaar, grijpt Lotto Soudal dus nipt naast de Belgische kampioenentrui. Volgend jaar misschien meer geluk in Antwerpen!

Leave a reply