post image

28

februari

Voor de renners is de eerste Belgische klassieker traditioneel de eerste echte test van het seizoen. Met Ian Stannard stond de winnaar van de vorige twee edities niet aan de start maar met toppers als wereldkampioen Sagan, Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Niki Terpstra, Philippe Gilbert zou er een mooie opvolger kunnen volgen. In het kamp van Lotto Soudal was het uitkijken naar kopman Tiesj Benoot met in steun Jürgen Roelandts en Jens Debusschere. Benoot mikte op een podiumplaats in zijn Gent.

Een kopgroep van twaalf renners zonder echte grote namen kreeg een vrijgeleide van het peloton. Onder leiding van vooral Iljo Keisse bleef de achterstand van het peloton maximaal rond de vijf minuten schommelen. Na het passeren van de eerste hellingen en kasseistroken kwam het peloton steeds dichter bij de kopgroep. In de aanloop naar de Kruisberg en daarna de Taaienberg, op iets minder dan zeventig kilometer van het einde, haakten er voorin het peloton twee renners in elkaar. Tosh zat daar vlak achter, kon de gevallen renners niet meer ontwijken en ging mee tegen de vlakte. Serieus wat schaafwonden en pijn maar toch zat Tosh snel terug op de fiets. Net op het moment dat de koers ging openbreken moest hij de achtervolging inzetten.

Het is dan ook op de Taaienberg dat de favorieten zich laten gelden. Luke Rowe ging als eerste aan met Van Avermaet in het wiel. Tiesj Benoot en Peter Sagan zagen het gevaar en reageren. Daarachter viel er een gat waar Etixx – Quick-Step het werk moest opknappen. Het is pas na de Taaienberg, de Eikenberg, dat Tosh terug voorin het peloton kan komen postvatten. Benoot en co rapen een voor een de vroege vluchters op en werkten goed samen. Daarachter zijn het Tosh en ploeggenoten die afstopwerk doen voor hun kopman Benoot. Voorin blijven ze na enkele versnellingen uiteindelijk nog met vijf over: Rowe, Van Avermaet, Benoot, Sagan en Gougeard, de enige overgebleven vroege vluchter. Het uitgedunde peloton volgde steeds op ongeveer vijftig seconden en leek verslagen.

Toch komen ze bij het binnendraaien van Gent toch nog erg dicht. De vijf koplopers zagen de achtervolgers terugkomen tot op amper vijftien seconden maar konden toch onderling uitmaken wie de Omloop op zijn palmares mocht schrijven. Op de nieuwe, hellende aankomststrook is Greg Van Avermaet duidelijk nog de sterkste voor Sagan en Benoot die knap derde wordt. Tien seconden later won Jens Debusschere de sprint van de achtervolgers en werd hij zesde. Tosh reed een een erg sterke koers en inhaalrace en finishte 25ste.

Tosh: “Net voor de Kruisberg haken er twee renners in elkaar en gaan vlak voor mij tegen de grond. Ik kon niet anders dan erover vallen. Met heel wat pijn moest ik de achtervolging inzetten op het slechts mogelijke moment. Pas na de Taaienberg en boven op de Eikenberg zat ik terug in een goede positie. Jammer!”

Ik had misschien wel de benen om te hopen op iets meer.
Tosh Van der Sande

“Daarna was het afstoppen voor Tiesj. Zo reageerde ik ook nog op een aanval van Theuns, maar dat was enkel om af te stoppen omdat we de kaart Tiesj speelde. In de laatste kilometers hebben we dan nog ons werk gedaan voor Jens Debusschere, die knap de sprint won en zo zesde werd.”

[table “2016omloop” not found /]

Leave a reply