31

augustus

De Vuelta begon met een ploegentijdrit over zand en rubberen matten. Veel te gevaarlijk en door het protest van de renners werden er dan ook geen tijdsverschillen genoteerd. Het draaide enkel om de leiderstruien en daarvoor wilden de meeste teams toch wel een snelle tijd neerzetten. Ook Lotto Soudal deed hun best maar kwam achttien seconden te kort. De eerste rode leiderstrui was voor Peter Velits van BMC. De tweede rit telde al meteen een van de vele aankomsten bergop. De Colombiaan Chaves versnelde al vroeg en liet iedereen achter zich. Tom Dumoulin kon als enige volgen maar moest zich in de spurt toch gewonnen geven. Zo nam Chaves ook de leiderstrui over van Velits.

De derde rit was de eerste van de weinige kansen voor de sprinters. De sprintersploegen controleerden de ganse rit en in de massaspurt toonde Peter Sagan zich sterker dan Bouhanni en Degenkolb. Tosh sprintte naar een twaalfde plek. Een dag later werd Sagan op een lastige aankomst verslagen door Valverde die de winst op zak stak. De vijfde rit was de volgende kans voor de spurters, ook al waren de laatste 700 meter van de rit hellend. Het was de kleine Caleb Ewan die Degenkolb en Sagan versloeg. Tosh finishte als eerste Belg op een negende plek. Door scheurtjes in het peloton nam Dumoulin de rode trui over van Chaves. De Colombiaan wilde die leiderstrui terug en op de lastige slotklim van de volgende etappe trok hij opnieuw als eerste in de aanval. Niemand kon reageren en Chaves reed naar zijn tweede ritoverwinning en veroverde opnieuw de leiderstrui. In de zevende rit mochten de vluchters feestvieren. Op de lastige slotklim La Alpujarra bleek Bert-Jan Lindeman de sterkste. Van de favorieten deed Fabio Aru de beste zaak terwijl Tourwinnaar Chris Froome tijd verloor.

In etappe acht werd het peloton en de wielerwereld op vijftig kilomter van de meet opgeschrikt door een zware valpartij in het peloton. Tejay Van Garderen, Daniel Martin, Nacer Bouhanni lagen er bij maar grootste slachtoffer bleek Lotto Soudal-renner Kris Boeckmans. De ploegmaat van Tosh bleef roerloos op de grond liggen en de reacties van ploegmakker Thomas De Gendt deden het ergste vermoeden. Toch kwam er al snel geruststellend nieuws dat Boeckmans enkel het bewustzijn had verloren. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis met enkele breuken in het aangezicht, een zware hersenschudding, een klaplong en een aantal gebroken ribben. Ook via hier een spoedig herstel voor Kris! De koers ging verder en het peloton moest nog twee hellingen over richting aankomstlijn. Tosh overleefde de beklimmingen en maakte zich klaar voor een spurt. Dat zou er een worden zonder Peter Sagan want de groene trui werd op ruim twee kilometer voor de meet omvergereden door een motor van de koers. In de massaspurt zette Jasper Stuyven van ver aan. Tosh wachtte iets te lang en had daardoor geen vrije doorgang en finishte zo zesde. Stuyven behaalde zijn eerste profzege met een breuk in de hand en moest later opgeven, net als Peter Sagan.

De volgende dag kwam het peloton aan op een steile slotklim. Na een reeks van aanvallen sprintte Tom Dumoulin in extremis naar de ritoverwinning en naar de rode leiderstrui. De tiende rit was er opnieuw eentje die zou beslecht worden in een groepsspurt. De helling op twintig kilometer voor de meet zorgde voor de schifting en Tosh wist opnieuw te overleven. Tosh zat perfect geplaatst en kon zelf de spurt aangaan op ruim 200 meter van de aankomst. Jammer genoeg konden nog drie renners hem voorbijgaan en ging de overwinning naar de Italiaan Kristian Sbaragli. Tosh strandde op een fietslengte van de overwinning. De eerste rustdag is nu een feit en Tosh kan alvast tevreden terugblikken.

Tosh: “Natuurlijk ben ik super tevreden, vooral dan van mijn vierde plek in de tiende rit. Ik heb deze Vuelta al uit mijn fouten geleerd en ben dan de laatste keer ook zelf de spurt aangegaan. Dan word ik liever zo geklopt dan niet voluit te kunnen gaan of ingesloten te zitten. Ik voel me zelf echt super. Ik denk dat ik in de vorm van mijn leven zit!”

Ik verras me zelf ook dat ik ook bergop zo lang meekan. Het draait echt goed en ik sta scherper dan ooit. Dat is leuk en goed voor de toekomst!
Tosh Van der Sande

“Voor de volgende twee weken wordt het etappes uitzoeken om mijn kans te kunnen gaan. Etappe twaalf eindigt normaal gezien in een massaspurt en ritten dertien en negentien kunnen uitdraaien op een spurt van een kleinere groep. De slotetappe in Madrid zal ook eindigen in een klassieke massaspurt. Misschien dat ik me nu ook ga bezighouden om mee te gaan in een ontsnapping die het kan volhouden tot aan de meet. Ik ben er alvast klaar voor!”