post image

19

juni

Na de Ronde van Italië in mei en de hervatting in de Heistse Pijl begin juni stonden er voor Tosh nog vier eendagswedstrijden op het programma voor het Belgisch Kampioenschap in Binche; Rund um Köln, Dwars door het Hageland, de Elfstedenronde Brugge en Halle-Ingooigem.

De Rund um Köln was de enige wedstrijd in het buitenland waar Lotto Soudal de kaart van Jens Debusschere trok. Met enkele hellingen onderweg probeerde BORA de koers hard te maken voor hun spurter Bennett, ten koste van topfavoriet Kittel. Tosh zat telkens attent bij de vijftien eersten en trok in de laatste kilometers naar het front om Debusschere in goede stelling te brengen. Toch moest Debusschere in een chaotische slotfase van te ver beginnen en kon hij nooit aanspraak maken op een ereplaats. Het resulteerde in een negentiende plaats, na Sam Bennett die het ploegenwerk overtuigend afmaakte.

Vijf dagen later was het tijd voor Dwars door het Hageland, de Vlaamse wedstrijd met de onverharde stroken waar vorig jaar Van der Poel nog won en Van Aert ook op het podium stond. Dit jaar probeerde de winnaar van vorig jaar het via de vroege vlucht, maar zonder succes. De beslissende vlucht was die van Sean De Bie en Lets kampioen Neilands. Zij pakten meteen een ruime voorsprong en leken met twee voor de zege te gaan, tot De Bie op een onverharde strook lek reed. Zo stond Neilands er nog alleen voor maar de achtervolgers kwamen niet veel dichter. Ondanks ook nog een lekke achtertube voor Neilands hield de nationale kampioen solo sterk stand, voor Viviani en veldrijder Vermeersch. Tosh eindigde op de 26ste plaats.

In de Elfstedenronde in Brugge eindigde Tosh vorig jaar nog zesde, waar Van Aert won voor Van der Poel. Na de start was het dit jaar lang wachten tot er zich een kopgroep vormde. Na meer dan een uur koers viel het peloton dan toch in stukken. Een kopgroep met zes renners, met Mathieu van der Poel, reed een voorsprong van ongeveer een minuut bijeen. Echt verontrustend werd de bonus van de vluchters nooit en ze werden dan ook opnieuw opgepeuzeld. Bij Van der Poel was de honger nog niet gestild en hij trok opnieuw op avontuur. Hij kreeg het gezelschap van acht andere renners, met daarbij onder andere Serry, Van Keirsbulck, Dupont, ploegmaat Keukeleire en Tosh zelf. Ex-winnaar Van Aert was er niet bij en zette zijn ploeg op kop waardoor de sterke namen in de kopgroep opnieuw ingerekend werden. Op de kasseistrook op vijf kilometer van de streep schudde Van Aert stevig aan de boom, maar moest toen toekijken hoe zijn ketting er afviel. De langverwachte massasprint kwam er dan toch. Mathieu van der Poel trok de sprint al van ver aan, maar op het einde was het de Brit Adam Blythe die als eerste over de meet reed.

De laatste koers voor ’t BK was Halle-Ingooigem. De heuvelachtige koers tussen vertrekplaats Halle en Ingooigem kende 120 rustige kilometers. Een trio met Laurens De Vreese koos voor de vroege vlucht. Zij kregen een maximale voorgift van vier minuten. Bij het ingaan van de tweede van vier plaatselijke rondes brak de koers dan eindelijk open. Lotto Soudal en Veranda’s Willems Crelan schudden stevig aan de boom, maar uiteindelijk kwam alles toch weer samen. Op de laatste passage van de Tiegemberg verbrokkelde het wedstrijdveld onder impuls van een ontketende Sean De Bie, met een aandachtige Tosh in het wiel. Slechts 25 renners overleefden die slijtageslag. In de laatste kilometers probeerden Dwars door het Hageland-winnaar Neilands en Lotto Soudal-renner Keukeleire nog een gooi te doen naar de zege, maar zonder succes. Tosh moest van te ver aangaan en had geen ruimte. Danny Van Poppel ging van ver aan waar Jakobsen er nog over leek te komen, maar Van Poppel hield met enkele centimeters stand. Tosh finishte als tiende.