post image

01

mei

De Ronde van Romandië startte met een korte proloog op een technisch parcours. Bovendien zorgde het slechte weer voor nog meer moeilijkheden bij sommige renners. De overwinning in de tijdrit was voor Ion Izagirre die topfavoriet Tom Dumoulin achter zich hield. De eerste rit in lijn werd door sneeuwval met zestig kilometer ingekort. Daardoor moest het peloton nog maar honderd kilometer afgelegd worden en werd er zo een beklimming geschrapt. Toch bleef het parcours lastig waardoor niet alle spurters nog aanwezig waren in de finale. Wie er wel bij was, was Marcel Kittel. Hij werd door zijn ploeg perfect naar de laatste honderden meters gepiloteerd. Ook Tosh zat nog goed vooraan, dankzij hulp van ploegmaat Marczynski. Jammer genoeg was er niet veel te doen aan de Duitse spurtbom Kittel, ook al kwam Bonifazio nog redelijk dicht. Albasini strandde op de derde plek en Tosh werd knap vierde.

De volgende rit was eentje met aankomst bergop. Daar toonden Quintana en Zakarin zich de sterkste. In een spurt met twee was Zakarin de sterkste, maar hinderde hij licht Quintana die zijn beklag maakte. De jury volgde en zo werd Quintana op één gezet en Zakarin op twee. Slecht nieuws was er voor topfavoriet Froome die tijd verloor door een lekke band op twintig kilometer van de streep. Hij kwam nooit meer voorin en verloor zeventien minuten. Ook was er slecht nieuws voor Lotto Soudal waar Louis Vervaeke letterlijk uitviel, toen drager van de jongerentrui na een sterke proloog.

In de lastige tijdrit van zestien kilometer op de vierde dag was het verrassend Thibaut Pinot die de snelste was. Tom Dumoulin werd net zoals in de proloog tweede. Leider Quintana hield stand door zelf zesde te eindigen in de tijdrit. In de daaropvolgende koninginnenrit stonden er vijf beklimmingen op het programma. Op de voorlaatste gingen Tejay Van Garderen en Chris Froome in de aanval. Ze haalden de vroege vlucht in en op de laatste klim liet Froome iedereen achter zich. In de favorietengroep daarachter werd er slag om slinger gedemarreerd maar het Quintana echt moeilijk maken konden ze niet. Froome hield aan de aankomst slechts een paar seconden over maar had wel de ritzege beet. Quintana had zo goed als zeker de eindzege binnen.

In slotetappe waren er opnieuw kansen voor de spurters. Topfavoriet Kittel startte niet meer in de laatste etappe dus kon het een open sprint worden zonder echt uitgesproken topspurter. In de vroege vlucht zaten een paar grote namen zoals Froome, Albasini, Bardet, Kelderman en Amador. Ook Lotto Soudal-renner Sander Armée zat mee in de vlucht en hij verzekerde zich onderweg van de eindzege van het bergklassement. Het peloton liet de tien vluchters niet ver uitlopen en onder leiding van Team Dimension Data kwam het peloton ook in de finale dichter en dichter.

Ook met de steun van BMC en Lotto Soudal, voor Tosh, kwamen ze dichter bij de kopgroep waar vier renners er vanonder muisden. Kelderman, Amador, Albasini en Verona lieten de rest achter zich en werkten goed samen. Het peloton leek zo toch te laat te komen. In een chaotische finale was er in het peloton een val waar Tosh ook een van de slachtoffers was. Gelukkig kwam hij er vanaf met enkel schaafwonden. De vier renners voorin keken in de slotkilometer naar mekaar en was er daar plotseling een tegenaanval van Tom Bohli vanuit het peloton. Hij probeerde iedereen te verschalken. Albasini reageerde attent en snelde zonder veel moeite naar de ritzege. Door de val in het peloton kon Tosh in de slotrit zijn kans niet gaan, maar de vierde plaats op de tweede dag leverde hem wel weer een World Tour-punt op.

Leave a reply