post image

23

mei

Na een tweede plek in de plaatselijke Stan Ockers Classic vloog Tosh de dag erna al naar Noorwegen om daar met vier ploegmaats deel te nemen aan de Ronde van Noorwegen. Tosh zakte met gezonde ambities af naar de Noorse Fjorden om er proberen een rit te winnen. Ploegmaat Sander Armée ging voor een goed eindklassement.

Al in de eerste rit was het bijna raak voor Tosh. In een chaotische laatste kilometer waar geen enkele ploeg de controle kan behouden werd Tosh goed voorin gehouden door ervaren ploegmaat Greg Henderson. Net wanneer de vaste gangmaker van André Greipel op ruim vijfhonderd meter van de streep aanging, werd Tosh ‘gesandwicht’ en verloor hij het wiel. Toch zag hij daarna nog een gaatje om er helemaal langs links uit te komen. Een meevaller voor Steele Von Hoff die zo mee naar voren werd geloodst, Tosh kon remonteren en met overtuiging de sprint won. De finish lag dus 75 meter te ver voor Tosh die uiteindelijk vijfde finishte.

De twee volgende ritten waren te zwaar voor Tosh. Het was Pieter Weening die zijn stempel drukte door op de tweede dag solo aan te komen en de leiderstrui te veroveren. Lotto Soudal-renner Sander Armée eindigde in de twee heuveletappes telkens vijfde. In de regenachtige en zware rit speelde Tosh wel mee in de frontlinie. Het uitgedunde peloton rekende de laatste vluchters pas op twee kilometer van de streep terug in. Op de lastige slothelling in de voorlaatste kilometer kan Tosh net niet mee met de sterkste punchers. Het eerste groepje van twaalf renners, met daarbij leider Weening en ook Sander Armée, bleef voorop en daar toonde de Noorse kampioen Edvald Boasson Hagen zich nog nipt de snelste. In het eerste achtervolgende groepje werd Tosh tweede en strandde hij zo dus op de veertiende plek.

In de slotrit die opnieuw in de regen moest afgelegd worden, deed Boasson Hagen nog een gooi naar de eindzege van de Ronde van Noorwegen. Met een aanval in de laatste zeven kilometer verraste hij het peloton en leider Weening. Zijn ploegmaats en Weening zelf konden de Noor niet meer inrekenen maar hielden de schade wel beperkt. Boasson Hagen won zo de rit met acht seconden voorsprong waar Tosh de sprint opnieuw van ver inzette. Dat leverde hem opnieuw een knappe vijfde plek op in de rituitslag.

De eindoverwinning was dus voor Pieter Weening voor Edvald Boasson Hagen. Sander Armée eindigde knap als vijfde. In de eindstand finishte Tosh 32ste en hij werd achtste in het puntenklassement.

Leave a reply