post image

18

februari

De Spaanse vijfdaagse rittenkoers Ruta del Sol was voor de Lotto Soudal-selectie de laatste aanloop naar de daaropvolgende klassiekers en rittenkoersen van World Tour-niveau. In de eerste etappe die relatief vlak was, werd het peloton lichtjes uitgedund door de hellingen in de tweede helft van de rit. Toch bleef er een groep samen van ongeveer honderd renners die ging sprinten voor de dagzege en de eerste leiderstrui. In een hectische finale en een smalle aankomststrook probeerde Tosh ploegmaat Hofland naar voren te brengen. In de laatste bochten verloor die het wiel zodat Tosh plots zelf in derde positie de laatste honderden meters kon aanvatten. Sacha Modolo zette aan waar Tosh er nog probeerde uit te komen langs rechts. Jammer genoeg had hij al iets te veel energie verloren in de aanloop zodat hij er niet meer over kon komen. Modolo waande zich zegezeker en stak de armen in de lucht, maar links van hem jumpte de Fransman Boudat nog net als eerste over de meet. Tosh eindigde als vijfde en ploegmaat Hofland als achtste.

De tweede rit bood al meteen kansen voor de klimmers. Op de pittige slotklim zag het ernaar uit dat Tim Wellens op weg was naar de dagzege en de leiderstrui, maar in de laatste kilometer werd hij nog bijgehaald door Luis Leon Sanchez en Wout Poels. De Nederlander had nog het meeste overschot en liet de rest met klein verschil achter zich, waar Wellens op twee seconden als derde over de meet kwam. De volgende dag zette de Italiaan Modolo zijn kleine flater van in de eerste rit volledig recht. Hij maakte het ploegenwerk helemaal af en behaalde de overwinning. Moreno Hofland eindigde dit keer als vijfde.

De vierde dag zou beslissend kunnen zijn voor het klassement met aankomst op de steile Alcalá de los Gazules. Het duo Amador en Vanmarcke hield stand tot de laatste kilometer maar moest op de steile stroken toezien hoe het peloton voorbijkwam. Het was Tosh die het tempo de hoogte injoeg met Tim Wellens in het wiel. Toen Mikel Landa aanzette, zat de taak van Tosh erop en was het aan Wellens om te reageren. Die deed dat met veel bravoure en kon op de kasseien op en over Landa naar de ritzege en de leiderstrui snellen. Zo begon hij met een voorsprong van zeven seconden op Landa en elf seconden op Poels aan de afsluitende tijdrit.

Die afsluitende tijdrit van veertien kilometer die deels bestond uit onverharde wegen. Iets wat Wellens wel lag want hij snelde naar de achtste tijd en stelde zo zijn eindoverwinning van de Ruta del Sol veilig. Hij moest slechts drie seconden prijsgeven tegenover Poels die zo tweede eindigde in het klassement. De zege in de tijdrit was voor Poels’ ploegmaat David de la Cruz. Tosh tankte vertrouwen in Spanje met een uitstekend gevoel, een vijfde plaats in de openingsrit en dankbaar werk voor kopman Wellens. Tosh eindigde in het klassement op de 44ste plaats. Nu is het uitkijken naar het Vlaamse openingsweekend waar hij zondag deelneemt aan Kuurne-Brussel-Kuurne.