post image

02

oktober

Vorig jaar telde de Tour de l’Eurométropole nog vijf dagen. Dit jaar maakte het deel uit van de ‘Napoleon Games Cycling Cup’ en zo transformeerde het in een eendagswedtrijd. Vijf van de negen Belgen die naar het BK in Qatar gaan, stonden in Poperinge aan de start. De weersomstandigheden konden niet harder verschillen tegenover die in Qatar. Wind en regen zorgde van bij de start voor een afvallingsrace.

De Lotto Soudal-renners trokken op de eerste helling collectief in de aanval. Tosh en vijf andere roodhemden namen het initiatief en kregen Tom Boonen en Nikolas Maes mee van Etixx. De acht koplopers kregen daarna nog het gezelschap van een kleine veertig renners. Enkel zij konden nog terugkeren, het peloton daarachter was verslagen en verdween nog voor halfweg uit de wedstrijd.

Toen de rust leek teruggekeerd in de kopgroep liet Tosh zich wat uitzakken in de kopgroep. Net op dat moment volgde er een nieuwe versnelling en werd alles nog eens op de kant getrokken. Tosh zag het twee plaatsen voor hem scheuren en weg was de beslissende vlucht. Achttien renners hadden zich afgescheiden van de rest en werkten goed samen. De achtervolgende groep volgde al snel op minuten en tijdens de plaatselijke rondes, op zestig kilometer van de streep, kneep Tosh in de regen de remmen dicht en zocht hij de rennersbus op.

Voorin werd het een spannende strijd en draaide het uit op een bloedstollende slotkilometer. Oliver Naesen, Yves Lampaert en Maarten Wynants leken eerst met drie te gaan spurten voor de overwinning maar keken te veel naar elkaar. Zo probeerde Jens Debusschere de rest te verrassen en van zeer veer zijn spurt aan te zetten. Dat bleek van te ver want hij werd in eerste instantie geremonteerd door Nederlands kampioen Dylan Groenewegen. Die kreeg Oliver Naesen naast zich maar die werd helemaal naar links verdrongen door de Nederlander, tot zelfs in de straatgoot. De Nederlander passeerde als eerste de streep, maar Naesen was het daar – terecht – niet mee eens.

Tot ieders verbazing riep de jury Dylan Groenewegen toch uit als winnaar. Oliver Naesen stond misnoegd op het podium, met aan de andere kant Tom Boonen op de derde plek.