post image

30

maart

De Ronde van Catalonië is jaarlijks een van de zwaarste rittenkoersen van een week tijd met telkens ontzettend veel hoogtemeters. De twee eerste ritten werden gewonnen door de Franse topspurter Nacer Bouhanni. Tosh wist in de tweede etappe, ondanks een slechte plaatsing, toch nog als twaalfde te finishen. De twee daaropvolgende dagen stonden er bergetappes op het programma, waar ploegmaat Thomas De Gendt op indrukwekkende wijze de tweede van wist te winnen! Hij bleef als enige van een vroege vlucht alle favorieten voor en kon zo op fantastische manier zegevieren.

In de vijfde rit, een lastige rit met op het einde twee hellingen, wilde Tosh hetzelfde proberen, maar hij was niet de enige. Een half peloton probeerde in de openingsfase mee in de aanval te zitten, telkens zonder resultaat. Pas na 110 kilometer (!) slaagden acht renners er dan toch in om een afstand te nemen van het peloton. Tosh was nog fris genoeg om mee te glippen maar kreeg wel enkele sterke klimmers mee zoals Siutsou, Cataldo en Poels. De acht leiders werkten goed samen en het peloton zou te laat komen. Op de laatste helling moest Tosh proberen aan te klampen maar de klimmers waren te sterk. Poels versnelde op dertien kilometer van de streep, liet de rest achter en reed solo naar de ritzege.

In de volgende rit kon Tosh wel meestrijden voor de zege. Na alweer een snelle start gaf het peloton uiteindelijk toch de ruimte aan elf vluchters. Die hielden het zeer lang vol, tot in de laatste meters van de etappe. Tosh zat dit keer goed geplaatst in het peloton en werd vooraan gebracht door zijn ploegmaats tot Davide Cimolai zich ertussen zette en Tosh zo het perfecte wiel kwijt speelde. Een belangrijke zet van Cimolai zo bleek want de Italiaan zat in ideale positie om zijn spurt te beginnen. Niemand kon nog over Cimolai komen, ook Tosh niet die derde werd. Ontgoocheling bij Tosh die besefte dat er meer had ingezeten. Toch is het een knappe derde plek die Tosh en Lotto Soudal twee World Tour-punten oplevert.

De slotrit in Barcelona kon nog beslissend zijn voor het eindklassement maar was een maat voor niets. Nairo Quintana hield stand tegen de aanvallen van Froome, Contador en Aru. Dat leverde hem de eindzege van de Ronde van Catalonië op, met zeven seconden voorsprong op Contador. Louis Vervaeke was de beste man van Lotto Soudal in het eindklassement op de twintigste plek, waar Tosh 105de eindigde. Thomas De Gendt was de verdiende eindwinnaar van de bergtrui.

[table “2016catalonie” not found /]

Leave a reply