post image

25

juni

Alle Belgische profrenners zakten af naar de hoogdag in Antwerpen voor het Belgisch kampioenschap. Philippe Gilbert verdedigde op de biljartvlakke ronde met kasseien zijn titel. Hij verscheen opnieuw als topfavoriet aan de start, samen met Greg Van Avermaet. De twee moesten wel rekening houden met veel mogelijke derde honden die met de titel aan de haal wilden. Lotto Soudal stond met zeventien renners aan de start en kon dus verschillende pionnen uitspelen. De vraag van de wedstrijd was wanneer de koers ging openbreken om het niet te laten aankomen op een groepsspurt. In totaal moesten er veertien ronden afgelegd worden van bijna zeventien kilometer.

De manschappen van Lotto Soudal probeerden dat al in de allereerste ronde met als gangmaker Thomas De Gendt. Samen met Edward Theuns krijgt hij geen ruimte. Daarna probeert Jelle Wallays om weg te geraken maar ook zonder succes. Wanneer Jürgen Roelandts er met twee metgezellen vandoor gaat, laat het peloton na een tijdje wel begaan. Roelandts gaat samen met Rickaert en Ista op pad. In het peloton is het aan Etixx, BMC en Wanty om te reageren. Ze laten het leidersduo uitlopen tot iets meer dan zeven minuten.

Tim Declercq van Etixx en Ben Hermans van BMC losten het vuile werk op en deden de voorsprong minuut per minuut dalen. Op 65 kilometer van de streep was het verschil nog een minuut. Vanaf dan viel het in het peloton geen seconde meer stil en volgde de ene aanvalspoging de andere op. Tien kilometer later zat ook het avontuur van Roelandts en zijn twee medevluchters erop. Het laatste wedstrijduur werd aangevat met een compact peloton.

Op dertig kilometer van het einde ontstond er onder leiding van Keukeleire in eerste instantie een kopgroep van zes renners met daarbij ook Tosh. Niet veel later kwamen er nog eens acht renners aansluiten met daarbij grote namen als Stuyven, Vanmarcke, Naesen, Wellens en Lampaert. De favorieten Van Avermaet en Gilbert hadden zich laten verrassen, net als Wout Van Aert. De winnaar zat bij de veertien koplopers.

Op de voorlaatste passage van de Waalse Kaai zette Oliver Naesen zich op kop om de groep uit te dunnen. Enkel Keukeleire, Stuyven, Vanmarcke en de sterke neo-prof Van Hooydonck konden zich vastbijten in het wiel. De rest moest passen en volgde meteen op vijftien seconden. Tosh kreeg daar een klop van de hamer en werd teruggeslagen tot in het peloton waar hij terug kon aanpikken. De vijf koplopers waren de sterksten van de koers en draaiden goed rond. Met vijf reden ze de laatste ronde in en draaiden ze voor de laatste keer opnieuw de Waalse Kaai op.

Daar is het Sep Vanmarcke die serieus aan de boom schudde. Keukeleire moest alles uit de kast halen en dichtte het gat met de rest in zijn wiel. Met vijf koplopers reden ze onder de vod van de laatste kilometer om de spurtten voor de Belgische kampioenentrui. Sep Vanmarcke zette van laatste positie zeer krachtig aan. Oliver Naesen zag hem vanuit tweede positie komen maar moest meteen drie fietslengtes goedmaken. Meter per meter kroop hij dichter bij Vanmarcke en met een ultieme vliegende jump op de meet gooide hij zijn voorwiel tien centimeter voor dat van Vanmarcke. Oliver Naesen is de nieuwe Belgische kampioen! Vanmarcke pakt zilver en Stuyven brons. Wellens is de eerste Lotto Soudal-renner op de negende plaats. Tosh zat in de goede ontsnapping maar kwam op het einde tekort om te volgen. Hij eindigde iets achter het peloton op de 70ste plaats.