post image

22

april

In de Waalse Pijl is het altijd wachten tot de laatste beklimming van de Muur van Huy. Alejandro Valverde, die de Amstel Gold Race aan zich had laten voorbijgaan, stond hier wel aan de start en werd mits een zege alleen recordhouder met vier overwinningen.

Na een verschroeiende start kon er pas na zestig kilometer een kopgroep gevormd worden. Bij de negen vluchters was Tosh ook aanwezig. Het peloton, waar Movistar en Katusha de boel controleerde, gaf de kopgroep niet veel ruimte en liet ze maximum vier minuten uitlopen. Veel beweging kwam er niet vanuit het peloton. Op minder dan vijftig kilometer van de streep versnelde Cummings een eerste keer in de kopgroep. Enkel Tosh, Dillier en Bono konden aanpikken. De vijf andere vluchters werden daarna ingerekend door het peloton.

Op de voorlaatste beklimming van de Muur van Huy was het Dillier die dit keer versnelde. Cummings reageerde. Tosh en de Italiaan Bono moesten de twee laten gaan. Daarna kon Dillier ook het tempo van Cummings niet meer volgen en reed de Brit nog alleen aan de leiding. Vanuit het peloton versnelden Thurau en Fernandez. Zij raapten Tosh, Bono en ook Dillier op. Katusha zette de achtervolging in en raapte Tosh en de rest terug op. Enkel Cummings reed dus nog voorop maar ook hij had geen kans tegen het peloton. Op tien kilometer van de streep waagden Preidler, Jungels en Jon Izagirre hun kans. Preidler moest al snel de rol terug lossen. Op vijf en halve kilometer van de streep voelde Tim Wellens de benen kriebelen. Op de voorlaatste helling van De Waalse Pijl, de Côte de Cherave, nam hij meteen een aantal seconden op het peloton en snelde hij in aanloop naar de Muur van Huy naar leiders Jungels en Izagirre toe.

Jammer genoeg was ook het peloton daar al en begonnen alle favorieten voorin het peloton. Daar controleerde topfavoriet Valverde iedereen. Rodriguez versnelde maar viel vanzelf weer terug, Daniel Martin nam met kracht over. Enkel Valverde en Alaphilippe konden de Ier volgen. Toen Valverde zijn sprint inzette zette hij het duo van Etixx op enkele lengtes. Valverde pakte zijn vierde zege in De Waalse Pijl en wordt zo alleen recordhouder. De Etixx-renners Alaphilippe en Martin vervolledigden het podium. Jelle Vanendert eindigde op de achttiende plek als eerste Lotto Soudal-renner. Na een dag in de aanval kwam Tosh, die nog uitgebreid het publiek op de Muur van Huy opjutte, als 145ste over de meet.

Leave a reply