post image

11

april

Na een pakkende minuut stilte voor Michael Goolaerts trok het peloton zich in Leuven op gang. De troepen van Lotto Soudal brachten een zeer sterke selectie naar De Brabantse Pijl met Wellens en Benoot als twee kopmannen, vorig jaar nummer vier en drie achter winnaar Colbrelli. Ook Tosh reed hier vorig jaar al sterk en had dit jaar opnieuw zijn zinnen op deze wedstrijd gezet om een sterke prestatie te leveren.

Al vroeg vertrokken zeven renners voor een lang avontuur waar ze een maximale voorsprong van acht minuten kregen. Dichter bij het lokale circuit begon de vaart in het peloton te komen en daalde de voorsprong al snel. Bij de eerste passage in Overijse bedroeg de kloof nog twee minuten waarna Lotto Soudal het tempo nog wat de hoogte in joeg. Monfort zette zich op kop en op de volgende helling, de Hagaard, liet Tosh zich op zeventig kilometer van de aankomst al een eerste keer opmerken. Met ploegmaat Vanendert in zijn zog en daarachter Gasparotto die reageerde, waren het al meteen grote namen die zich lieten zien.

Het zorgde meteen voor verbrokkeling waar er in het eerste groepje ongeveer twintig renners zaten, met daarbij vijf renners van Lotto Soudal. Omdat het niet goed ronddraaide, versnelde Tosh nog een keer. Dit keer kreeg hij Jack Haig van Mitchelton-Scott met zich mee. In de groep daarachter kon Lotto Soudal het initiatief nu overlaten aan de andere ploegen. Tosh en Haig zetten hun tocht in naar de kopgroep en grepen die al snel bij de lurven. Op de volgende beklimming van de Hagaard lieten de twee overgestoken vluchters de oorspronkelijke kopgroep achter. De achtervolgende groep volgde op ruim een halve minuut, maar lieten het zeker niet groter worden. Daar waren het de mannen van BMC voor Dylan Teuns en Bahrain Merida voor Colbrelli die het vuile werk opknapten en waar vooral Jelle Vanendert als stoorzender speelde.

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden Tosh en Haig nog steeds meer dan twintig seconden. Die seconden gingen snel naar beneden wanneer op de Herstraat ex-winnaar Colbrelli versnelde. Alle favorieten volgden en zo werden Tosh en Haig op twaalf kilometer van de streep gegrepen. Lotto Soudal nam meteen weer het initiatief waar Monfort zich op kop zette. Vanendert nam gezwind over en sloeg met enkele renners in zijn wiel opnieuw een gat: Wellens was mee en ook Serry, Gasparotto, Pauwels en Lindeman volgden. Daarachter was het opnieuw BMC dat moest achtervolgen. Op zeven kilometer van de streep demarreerde Wellens voorin. Hij nam tien meter, vijftien meter en twintig meter waarna de achtervolgers het niet meer dicht kregen. Met veel kracht denderde hij weg van de eerste achtervolgers die opnieuw werden ingelopen door het overgebleven peloton.

Wellens overleefde met een mooie voorsprong de IJskelderlaan en de laatste keer Schavei om ingetogen en met een vinger naar de hemel over de streep te rijden. Colbrelli spurtte naar de tweede plek voor Benoot. Een prachtig resultaat dus voor Lotto Soudal dat volledig klaar lijkt te zijn voor de heuvelklassiekers van de komende tien dagen. Tosh kwam met een grote glimlach, samen met Jack Haig, over de streep gebold.