post image

30

april

Na de heuvelklassiekers zakte Tosh af naar Romandië. Daar was het zes dagen afzien in ofwel de regen en koude temperaturen, ofwel zware etappes met vier cols onderweg. Lotto Soudal kwam met een aanvallende ploeg aan de start en mikte vooral op een ritzege.

De proloog van dinsdag werd afgelegd in de regen. Dat zorgde ervoor dat de klassementsrenners geen risico’s namen. Het was Fabio Felline die optimaal profiteerde en de gele leiderstrui mocht aantrekken. De tweede etappe was er al meteen eentje met aankomst bergop. De smeltende sneeuw en koude temperaturen zorgde voor een natuurlijke uitputtingsslag. Sander Armée maakte deel uit van de kopgroep en sprokkelde onderweg al wat bergpunten. De vluchters werden op tijd gegrepen zodat het peloton de lange slotklim van veertien kilometer aansneed om voor de zege te strijden. Die klim bleek niet lastig genoeg om voor afscheiding te zorgen. Iets minder dan zestig renners overleefden de verschillende aanvalspogingen. In de spurt van de groep was Albasini duidelijk de sterkste. Tosh maakte ook nog deel uit van de groep en eindigde op de zeventiende plaats.

Rit twee was heuvelachtig en opnieuw leidde het peloton heel de rit lang kou. Gelukkig had de organisatie medelijden en werd de rit met 24 kilometer ingekort. De kopgroep die ontstond met alweer Armée erbij reed goed samen. Armée zag zijn aanvalslust beloond en mocht op het einde van de rit de bergtrui aantrekken. Voor de dagzege had hij teveel energie verspeeld en moest hij op twintig kilometer van de streep zijn medevluchters laten gaan. Voorin bleven Kung en Grivko nog met twee over en het duo bleef vooruit tot aan de finish. Kung zette de spurt van ver in. Grivko dacht hem te kunnen remonteren maar dat lukte niet. Twintig seconden later won Colbrelli de spurt voor de derde plek. Tosh eindigde in de pelotonspurt als vijfde en finishte dus zevende in de rituitslag.

Ook in de derde etappe had Lotto Soudal een mannetje mee in de vroege vlucht. Dit keer was Thomas De Gendt de man van de aanval. Met zijn zes medevluchters kleurde hij de eerste wedstrijduren, maar het peloton liet zich geen tweede keer op rij verrassen. Op 36 kilometer van de streep werd de kopgroep gegrepen. Niet veel later probeerden Courteille en Clarke het. Tosh had wel zin in een avontuur en sprong mee. Hij kreeg op zijn beurt Reichenbach mee. Tosh pakte de volle buit op de slothelling, maar de aanval hield geen stand. Een massaspurt was het gevolg. Elia Viviani sprintte onbedreigd naar de ritzege voor Colbrelli. Moreno Hofland eindigde als achtste.

Op de voorlaatste dag stonden er vier beklimmingen op het programma. Lotto Soudal deed waarvoor het naar Romandië was gekomen: aanvallen. Tosh, Thomas De Gendt en leider in het bergklassement Sander Armée maakten met hun gedrieën deel uit van een kopgroep van acht. Het doel was duidelijk: de bergtrui van Armée veilig stellen. Vijf minuten was hun maximale voorsprong, wat betekende dat Tosh op dat moment virtueel in de gele trui reed. Team Sky nam het initiatief in het peloton en zorgde ervoor dat de favorieten voor de overwinning zouden strijden. Toch was de opdracht van de Lotto Soudal-vluchters geslaagd: de bergtrui van Armée was verzekerd. Op de slotklim moest Froome verrassend genoeg de andere favorieten laten gaan. Richie Porte zag zijn kans om de overwinning te pakken, maar kreeg Simon Yates met zich mee. In de spurt was Yates de snelste, die zo ook de leiderstrui van Felline overnam.

In de afsluitende tijdrit rekende Porte wel af met leider Simon Yates. Porte eindigde opnieuw op de tweede plek in de rituitslag achter Primoz Roglic, maar het was genoeg om de eindoverwinning te grijpen. Simon Yates, twaalfde in de tijdrit, eindigde als tweede in het eindklassement nog net voor ritwinnaar Roglic. Tosh reed bergop, in de spurt en aanvallend een sterkte rittenkoers en finishte 47ste in het klassement.