post image

22

april

34 hellingen, zoveel moeten de renners er bedwingen in de Amstel Gold Race. Net zoals in de Brabantse Pijl waren het bij Lotto Soudal Tim Wellens, Tony Gallopin en Jelle Vanendert die voor een mooi resultaat moesten zorgen. Slechts nieuws was er al meteen in de beginkilometers toen Tiesj Benoot ziek moest opgeven. Zo bleef de rode brigade nog maar met zeven renners over.

Na een hectische beginfase, waar ook outsider Felline moest opgeven na een zware val waarbij hij meerdere breuken opliep, slaagde een groep van elf renners erin om weg te rijden van het peloton. De kopgroep had een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten. In de aanloop naar de finale komen nog grote namen als Vuillermoz en Rodriguez ten val. Zij zullen nooit meer voorin verschijnen. De wedstrijd zat op dat moment helemaal op slot: de kopgroep die geen gevaar vormde en het peloton dat rustig controleerde. Tot op 65 kilometer wanneer Tosh als eerste in de tegenaanval ging. Tosh kreeg in eerste instantie drie renners mee: Meersman, Bonifazio en Thurau. De vier achtervolgers naderden tot op ruim een minuut van de kopgroep. In het peloton werd er nu op elke helling wel een nieuwe prik uitgedeeld waardoor ook zij in de buurt van Tosh en co bleven.

Op de Keutenberg, de steilste helling van Nederland, brak het peloton in twee stukken. Wellens, Gallopin en Vanendert waren bij de les en zaten nog goed in het eerste deel. Dat eerste peloton kwam dan ook terug aansluiten bij het achtervolgersgroepje met Tosh. Die offerde zich nu helemaal op en reed samen met Albasini van Orica GreenEDGE op kop van de eerste groep en rekende ook de vroege vluchters in. Het peloton daarachter was verloren.

Op de voorlaatste passage van de Cauberg moest Tosh de rol lossen samen met Kwiatkowski, de winnaar van vorig jaar. In de finale waren er nog veel aanvalspogingen. De belangrijkste is van Tim Wellens die op zeven en halve kilometer van de aankomst een indrukwekkende aanval uit zijn benen schudde. Het peloton volgt al snel op twintig seconden maar met de felle tegenwind was het niet makkelijk voor de koploper om stand te houden.

Wellens kon de Cauberg aanvatten met een voorgift van twaalf seconden. Vanuit het peloton is het Enrico Gasparotto die ten aanval trok. Bakelants is de eerste die reageert met daarachter Michael Valgren. Die haalden Wellens nog voor de top in en Gasparotto sloeg een gat op de rest. De Deen Valgren kon reageren en tot in het wiel van Gasparotto rijden. De rest keek even naar elkaar en was verslagen. Het verrassende duo sprintte voor de zege waar Gasparotto duidelijk de snelste was. Hij wees met twee vingers naar de hemel, een prachtig gebaar naar zijn overleden ploegmaat Antoine Demoitié. Valgren eindigde tweede en Sonny Colbrelli vervolledigde het verrassende podium. Tim Wellens spurtte nog naar de tiende plek. Tosh kwam na een sterke race als 92ste over de meet.