13

september

Nadat Tom Dumoulin de rode leiderstrui van Aru had overgenomen in de tijdrit zouden de volgende drie bergritten beslissend zijn voor het eindklassement van de Vuelta. In de eerste van drie bergritten duurde het lang vooraleer er een vroege vlucht tot stand kwam. Na een uur koers ontstond er dan toch een kopgroep van 25 renners met daarbij Tosh en ploegmaats Bart De Clercq en Adam Hansen. Door de aanwezigheid van Bart De Clercq, veertiende in het klassement, kreeg de kopgroep geen al te grote voorsprong van het peloton. In de hellende aanloop naar de lastige slotklim ontsnapte Tosh even uit de kopgroep, samen met Cyril Gautier. Toch waren de oplopende kilometers te zwaar voor Tosh en moest hij uiteindelijk de rest laten gaan. Enkel Nicolas Roche en Haimar Zubeldia wisten uit de greep van de van favorietengroep te blijven. Roche was in de spurt sneller dan Zubeldia en pakte de etappezege. Tom Dumoulin hield stand tegenover Fabio Aru.

Ook in de volgende lastige etappe maakte Tosh deel uit van een grote kopgroep van 24 renners. Dit keer was Maxime Monfort mee als ploegmaat. Doordat er niemand gevaarlijk mee was in het algemeen klassement kreeg deze kopgroep wel een vrijgeleide van het peloton. Op de zware helling met de top twintig kilometer van de meet werd er voorin serieus aangevallen. Tosh hield goed stand maar moest op een kilometer van de top toch even de rol lossen met de eersten. In het slot toonde Alexis Gougeard zich de sterkste in de straten van Avila. Maxime Monfort strandde op de derde plek en Tosh finishte als twaalfde. In het peloton toonde Tom Dumoulin zijn kracht door in de lastige slotkilometer nog weg te rijden van de rest en zo drie seconden extra uit te lopen op Aru.

Toch maakte dat niet veel uit want in de zware voorlaatste rit toont Astana zijn suprematie tegenover Dumoulin. Op de derde van vier beklimmingen reed Fabio Aru weg van leider Dumoulin. In de vallei kon Aru nog rekenen op zijn ploegmaats uit de vroege vlucht terwijl Dumoulin het helemaal alleen moest opknappen. De veer was gebroken en Dumoulin zou uiteindelijk minuten verliezen en terug tuimelen naar de zesde plaats in het klassement. Astana controleerde de rit en bracht Aru veilig naar de eindstreep. De zege was binnen voor Aru.

In de slotrit, een criterium van iets minder dan honderd kilometer in de straten van Madrid, werd er voor de laatste keer gespurt in de Vuelta. Tosh kon zich goed voorin houden en spurtte opnieuw mee voor de overwinning. Jammer genoeg eindigde hij op de vijfde plek. Ritwinnaar was John Degenkolb.

Tosh kan terugblikken op een zeer geslaagde Ronde van Spanje. Met maar liefst vijf top tien plaatsen in de twintig ritten en een achtste plek in de ploegentijdrit. Tosh kwam goed en makkelijk de bergen door en finishte uiteindelijk op de 49ste plek in het eindklassement.