post image

05

februari

Vorig jaar finishte Tony Gallopin al tweede in het eindklassement van de Ster van Bessèges, toen achter Jérome Coppel. Dit jaar was de kopman van Lotto Soudal er opnieuw bij om te proberen de eindzege in de wacht te slepen. De eerste twee ritten waren vlak. De eerste rit werd gewonnen door Arnaud Démare die sneller was dan Alexander Kristoff. Jasper De Buyst eindigde zevende. De tweede rit was het wel raak voor Kristoff die zo de leiderstrui overnam van Démare. Tony Gallopin eindigde die rit op de veertiende plek.

De derde rit was op papier al lastiger en door de harde wind brak het peloton al snel in stukken. Voor Lotto Soudal was gelukkig kopman Gallopin aandachtig mee met de belangrijkste klassementsmannen. Het peloton daarachter was verslagen en zal de rit eindigen op vijftien minuten achterstand. De kopgroep van 24 renners werd naar het einde nog een beetje uitgedund naar negentien stuks. Helemaal in de finale volgden er enkele aanvalspogingen waarvan die Lilian Calmejane degene was met het meeste kracht. De achtervolgers kregen de kloof niet meer gedicht en zo had Calmejane aan de streep negen seconden voor op de groep met Gallopin. Zo werd Calmejane ook de nieuwe leider. Gallopin stond na rit drie derde op achttien seconden van de leider.

De vierde rit was opnieuw vlak waar Démare voor de tweede keer in de week Kristoff klopte in de massaspurt. De winnaar van het eindklassement zou dus beslist worden in de lastige slottijdrit van twaalf kilometer. Gallopin kon het niet beter doen: hij zette een toptijd neer waar geen enkele renner nog onder kon duiken. Dan was het uitkijken naar de tijd van leider Calmejane. Hij klokte de tweede tijd, dertien seconden boven de winnende tijd van Gallopin. Zo strandde de Lotto Soudal-renner opnieuw op de tweede plek in het eindklassement, op slechts vijf seconden van eindwinnaar Lilian Calmejane. Voor Tosh werd het een Ster van Bessèges in dienst van Gallopin. Op die manier eindigde hij op de 53ste plek in het eindklassement.