post image

03

maart

Het viel op voorhand te voorspelen dat het een loodzware editie van de Strade Bianche zou worden: de meer dan zestig kilometer aan onverharde wegen moesten nu gecombineerd worden met koude, regen en modder. Het grootste deel van de ronkende namen waren afgezakt naar Siena voor de 184 kilometer lange lijdensweg. Bij Lotto Soudal waren, door afwezigheid van Tim Wellens die vorig jaar derde werd, alle ogen gericht op Tiesj Benoot die de vorige twee edities achtste werd.

Na de eerste aanvalspogingen scheurde het peloton al meteen in twee groepen, waar de favorieten allemaal voorin zaten en waar ook Tosh aanwezig was. Net voor de eerste grindstrook werd hij door pech al wel verplicht om van fiets te wisselen, maar kon hij zonder veel problemen zijn plek voorin terug innemen. Tien renners sprongen voorin nog weg met daarbij ploegmaat Campenaerts. Zij kregen niet veel ruimte van de achtervolgende groep die alsmaar verder werd uitgedund.

Op iets meer dan vijftig kilometer van de streep volgden de eerste prikken van de grote namen; Valverde, Van Avermaet, Kwiatkowski, Vanmarcke, Gilbert, Stybar, Benoot en ook wereldkampioen veldrijden Van Aert schudden al eens aan de boom waardoor er nog ongeveer 25 renners overblijven. Ook Tosh zat daar nog steeds bij, maar kreeg dan af te rekenen met een lekke band. Na een tijd te moeten wachten op de neutrale wagen om een nieuw wiel te krijgen, dook het probleem op van het versnellingsapparaat op: Tosh kan niet meer schakelen en telde nu een te grote achterstand op de eerste groep waardoor zijn eerste Strade Bianche er, ondanks heel goede benen en een attente koers, vervroegd opzat.

Voorin barstte de strijd helemaal los met eerst een aanval van Romain Bardet en Wout Van Aert die een voorsprong van driekwart minuut bij elkaar rijden. Daarachter vormde zich een elitegroep waar de grootste afwezigen Kwiatkowski, Van Avermaet en Gilbert zijn. Benoot en landgenoot Pieter Serry zien het gevaar in wanneer de voorsprong van Bardet en Van Aert tot de minuut stijgt. Samen knabbelen ze al snel iets van hun achterstand af waar iets later Benoot zijn medevluchter achterlaat en de sprong naar voren alleen voortzet.

Op vijftien kilometer van de streep komt Benoot vooraan aansluiten waar hij drie kilometer later, op de laatste grindstrook van de dag, op één van de steilste stukken de rest achterlaat. In een mum van tijd heeft hij twintig seconden op zijn eerste achtervolgers waar daarachter nog de grote leegte gaapt. Benoot rijdt in sneltempo naar Siena waar na de steile klim naar de Piazza del Campo een onvergetelijke zege wacht, zijn eerste profoverwinning en op wat voor een manier! Tiesj Benoot wint de twaalfde editie van de Strade Bianche voor Bardet en Van Aert.

Dezelfde zeven renners van Lotto Soudal blijven nu in Italië om er vanaf woensdag de Tirreno-Adriatico te rijden.