post image

26

februari

In de Omloop werden de kopmannen van Lotto Soudal nog voor de finale genekt door pech. Tiesj Benoot en Jens Debusschere kwamen ten val. Debusschere liep zelfs een lichte hersenschudding op en kon de dag erna in Kuurne-Brussel-Kuurne niet aan de start komen. Benoot ging normaal niet starten maar verving op die manier dus de geblesseerde Debusschere en wilde in Kuurne wel zijn vormpeil testen.

Na een snelle openingsfase was het die andere kopman van Lotto Soudal, Jürgen Roelandts, die meeglipte met de Fransman Alexis Gougeard en zo mee in de vroege vlucht terechtkwam. Samen met nog zeven andere vluchters reed de kopgroep een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar. In het peloton kreeg Tosh op de kasseien af te rekenen met een zadelbreuk. Een noodgedwongen fietswissel voor de Oude Kwaremont: een zeer slecht moment om pech te hebben. Toch sloeg Tosh erin om net op tijd zijn positie in het peloton terug te vinden. Op de Oude Kwaremont braken Stannard en Stybar de koers open. Bij het bovenkomen was het peloton in verschillende stukken gebroken. Tosh zat net te ver om de aansluiting met de eerste groep te maken en moest toezien hoe de favorietengroep verder wegreed.

Daarin zaten zo goed als alle grote namen met ook Benoot en Nikolas Maes voor Lotto Soudal. Toen ook de vroege vlucht met Roelandts op 35 kilometer van het einde werd ingelopen, had Lotto Soudal dus drie renners voorin. In het achtervolgende peloton waren het Direct Energie en LottoNL die het zware werk opknapten en zo terug dichterbij de favorietengroep kwamen. Uittredend winnaar Jasper Stuyven zag het gevaar en muisde er alleen vandoor. Wereldkampioen Sagan reageerde samen met Trentin en ook Benoot en Rowe konden hun wagonnetje nog aanpikken.

De vijf hardrijders draaiden voorin goed rond en zagen zo de voorsprong op alle achtervolgers terug groeien. In het peloton kwam Tosh nog ten val samen met ploegmaat Moreno Hofland. Beide stonden ze snel terug recht en konden ze snel en zonder schade weer komen aansluiten in het peloton. Benoot en zijn vier metgezellen waren in de laatste kilometers zeker dat ze voorop zouden blijven en begonnen naar mekaar te kijken. Zo kwam in de slotkilometer alles nog terug tot op een zakdoek. Wereldkampioen zette als eerste aan op 300 honderd meter en had meteen vijf lengtes voorsprong te pakken. Stuyven probeerde nog te remonteren maar strandde in het wiel van de vierende Sagan. Rowe mocht als derde mee het podium, voor Benoot en Trentin. Twintig seconden later kwam Tosh in het peloton over de meet gebold op de 68ste plaats.