post image

30

september

Vlak na de uitstekende Ronde van Wallonië vloog Tosh naar Spanje om deel te nemen aan de Clásica San Sebastian, waar Lotto Soudal kopmannen Wellens en Gallopin uitspeelden in de finale. Na een vroege vlucht van zeven probeerden daarna onder andere Gianni Moscon van Sky en Jelle Vanendert van Lotto Soudal het solo. Toch kregen ze niet veel ruimte en kwam alles samen op de steile Murgil Tontorra. Daar waren het Landa en Gallopin, opnieuw van Sky en Lotto Soudal, die de sterkste waren. Net voor de top konden ook nog Giro-winnaar Tom Dumoulin en de winnaar van vorig jaar, Bauke Mollema, komen aansluiten. In de afdaling kwam Kwiatkowski het kwartet nog vervoegen zodat de vijf sterksten voor de overwinning spurtten. Gallopin probeerde het van ver maar moest zich toch gewonnen geven tegen Kwiatkowski. Zo eindigde Gallopin voor het tweede jaar op rij op de tweede plek. Tosh reed een goede wedstrijd in dienst en kwam als 49ste over de streep.

Daarna was het huiswaarts waar Tosh samen met vrouw Elise trotse ouders werden van zoontje Ayden. Een rustperiode was welverdiend, maar Tosh werd toch sneller opgeroepen als gedacht. Twee weken later stond hij aan de start van de Nederlandse wedstrijd Veenendaal-Veenendaal waar de overwinning naar Luka Mezgec ging door de spurt van een grote kopgroep te winnen. Twee dagen later verhuisde het wielercircus naar Duitsland voor de Vattenfall Cyclassics. Thuisrijder Greipel ging voor de zege om zijn vertrouwen terug te winnen maar strandde op de vijfde plek. Het was Elia Viviani die de snelste was.

Een dagje later reed Tosh nog het dernycriterium in ’s Gravenwezel waar hij tweede werd, achter ouderdomsdeken Davide Rebellin. Opnieuw een dagje later stond de GP Stad Zottegem op het programma. Daar reed Tosh een aanvallende wedstrijd die bijna beloond werd door de strijd voor de zege. Een aanval in de laatste ronde met onder andere ook ploegmaat Sean De Bie leek het te gaan halen tot ze werden bijgehaald in de laatste kilometer. In de sprint was het toch nog Lotto Soudal dat mocht zegevieren met de zege van Jasper De Buyst.

De vierde wedstrijddag op rij was voor de Druivenkoers in Overijse. Het heuvelachtige parcours zorgde voor een schifting maar uiteindelijk spurtte er nog een omvangrijke kopgroep voor de zege. Het was daar Jerome Baugnies die voor het derde jaar op rij de bloemen mee naar huis mocht nemen. Tosh eindigde daar als 35ste.

Vier dagen later vond de Bretagne Classic in Plouay plaats, waar Oliver Naesen vorig jaar doorbrak. In de massaspurt was het Viviani die zijn goede vorm bevestigde en iedereen achter zich liet. Tosh gaf er vroegtijdig de brui aan, net zoals vier andere ploegmaten van Lotto Soudal waar niemand een rol van betekenis kon spelen. De week daarna stond Tosh aan de start van de Brussels Cycling Classic waar Lotto Soudal opnieuw Greipel naar de zege probeerde te leiden. Het voorbereidende werk verliep hectisch en piloot De Buyst moest van te ver komen. Toch kwamen ze nog goed opzetten maar er was niets te doen tegen Frans kampioen Arnaud Démare. Greipel eindigde derde en De Buyst finishte zesde.

Daarna volgde de verre verplaatsing naar Canada voor de twee eendagswedstrijden in de World Tour. De eerste vond plaats in Québec en het was Tosh die samen met drie collega’s voor de vroege vlucht koos. Tosh nam het meeste klimwerk voor zijn rekening maar het kwartet kon geen bedreiging vormen voor het peloton. Dat berekende alles prima en op vijftien kilometer van de streep werd de laatste vluchter ingerekend. Niemand kon nog een verschil maken en in de spurt was het wereldkampioen Peter Sagan die net als vorig jaar won, opnieuw voor Greg Van Avermaet. Twee dagen later was het de beurt aan de GP Montréal. In een aantrekkelijk slot reed er een kopgroep van zes renners weg. Daarachter keken de toppers vooral naar elkaar in plaats van te achtervolgen waardoor ze te laat kwamen om nog voor de overwinning te strijden. Gallopin was voorin aanwezig en speelde alles of niets met een late uitval, maar zonder succes. Diego Ulissi was de slimste in de slotkilometer en spurtte naar de zege.