post image

19

februari

Een heuvelachtige openingsetappe, op de tweede dag een aankomst bergop, een korte tijdrit in het midden en ten slotte nog twee vlakkere ritten om mee te eindigen. Zo zag het roadbook eruit van de Ruta del Sol. Met verschillende toppers aan de start als Contador, Valverde, Poels, Landa en Pinot zou het in ieder geval een spannende strijd worden voor de eindzege.

Het was in die lastige openingsrit waar Tosh meeglipte in de vroege vlucht. Samen met vijf andere renners kleurde hij de eerste wedstrijduren. In het peloton was het Trek, voor kopman Alberto Contador, dat de voorsprong keurig onder controle hield. Tosh reed voorin met een sterk gevoel rond en probeerde het ook nog even alleen. Het jagende peloton was echter niet veraf en zo werden Tosh & co bij het ingaan van het laatste wedstrijduur terug ingelopen. Daarna barstte de strijd voorin helemaal los. Uiteindelijk kwamen na de laatste klim nog tien renners terug bij mekaar waar in een sprint Alejandro Valverde zich de sterkste toonde en de eerste leider werd.

De tweede rit was er eentje met aankomst bergop. Tim Wellens zat deze keer mee in de vroege vlucht en liet al vroeg iedereen achter zich. Hij sneed solo de slotklim aan maar daar werd hij nog ingelopen door de topfavorieten. Daar zag het er lang naar uit dat Contador op weg was naar de ritzege tot hij in de laatste honderden meters nog geremonteerd werd door Thibaut Pinot. Contador strandde op twee seconden. Leider Valverde op seconden en zo moest hij de leiderstrui afgeven aan Contador.

In de korte tijdrit van twaalf kilometer op de derde wedstrijddag was het Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaerts die alle klassementsmannen nipt te snel af was. Valverde was een luttele seconde langzamer. Contador deed er zeven seconden langer over. Dat betekende wel dat Valverde de leiderstrui terug overnam van Contador met maar een seconde voorsprong. Tim Wellens reed ook een sterke tijdrit en eindigde zevende.

De vierde rit eindigde op een massaspurt. Bij Lotto Soudal was de hoop gericht op Moreno Hofland. Hij werd in de finale bijgestaan door zijn ploegmaats Wellens, Tosh en Jasper De Buyst. In een hectische slotkilometer was het Bryan Coquard die duidelijk de snelste was. Hofland eindigde op de vierde plaats.

In de slotrit was de zege voor een van de zes vroege vluchters. Het regende hevig in aankomstplaats Malaga en dus voelde Tim Wellens zich volledig in zijn sas. Samen met de vijf andere vluchters, waaronder ook Victor Campenaerts, voerde hij in de slotkilometers een tactisch steekspel waarin niemand kon weggeraken. In een spurt met zes overtuigde Wellens en reed hij naar zijn derde seizoenszege. Iets minder dan twee minuten later kwam het peloton over de streep waar Valverde dus zonder problemen zijn seconde voorsprong behield om de eindzege binnen te halen, voor Contador en Pinot. In het eindklassement was Jelle Vanendert op de veertiende plek de best geplaatste renner voor Lotto Soudal.