post image

15

april

De Brabantse Pijl is de start van de heuvelklassiekers. De Belgische klassieker met start in Leuven en aankomst in Overijse telt onderweg 26 hellingen. Vorig jaar wist Ben Hermans de favorieten voor te blijven waar Michael Matthews voor het tweede jaar op rij tweede werd. Dit jaar mikte de Australiër op de zege. Bij Lotto Soudal was het uitkijken naar kopmannen Tim Wellens en Tony Gallopin.

Na enkele aanvalspogingen in de eerste kilometers kregen vier renners de ruimte om de vroege vlucht te vormen. De voorsprong liep op tot vijf en halve minuut tot Orica GreenEDGE en Lotto Soudal de jacht openden. Wanneer de voorsprong nog ongeveer een minuut bedroeg, probeerden enkele renners de oversteek te maken. Eerst slaagden vijf renners in hun opzet met daarbij Lotto Soudal-renner Sean De Bie. Die reed daarna samen met Serry en Impey weg van de rest. In het peloton kwam er een nieuwe tegenreactie waar Tosh ook zijn wagonnetje aanpikte. Samen met Vliegen en Tulik sloten ze in één keer aan bij de drie koplopers.

De zes leiders met daarbij dus Tosh en Sean De Bie voor Lotto Soudal kregen niet veel later ook gezelschap van nog eens drie renners. Het peloton volgde op dat moment op een minuut en vijftien seconden. Op elke volgende helling probeerde er altijd wel iemand vaart in het peloton te krijgen. Daarna nam ook Cannondale de groep op sleeptouw en zo kwam het uitgedunde peloton op 32 kilometer van de aankomst terug bij de kopgroep.

Direct daarna was het opnieuw Lotto Soudal dat zich liet opmerken. Het was deze keer Tim Wellens die op de IJskelderlaan ten aanval ging en daarbij Alaphilippe meekreeg. Twintig seconden kon het duo maximaal sprokkelen op het uitgedunde peloton waar topfavoriet Matthews al bijna al zijn ploegmaats had opgesoupeerd. Toch kwam de groep daarachter weer terug door enkele tegenaanvallen. Ook Pieter Weening waagde daarna nog zijn kans maar in de finale was het aan de favorieten om de wedstrijd te beslissen. Opnieuw op de IJskelderlaan nam Tim Wellens het initiatief maar deze keer in dienst van kopman Tony Gallopin. Na die versnelling bleven er voorin nog slechts vijf renners over: Gallopin, Tanner, Gasparroto en het duo van Etixx, Vakoc en Alaphilippe. Die laatste neemt de kop voor Vakoc en op de laatste helling, de Schavei, is het de Tsjechische kampioen Petr Vakoc die iedereen uit het wiel rijdt. Hij komt solo over de streep en wint De Brabantse Pijl voor Gasparotto. Lotto Soudal-kopman Tony Gallopin eindigt op de derde plek. Tosh liet het in de finale lopen en kwam zo als 45ste over de meet. Hij kan met een goed gevoel afzakken naar de komende heuvelklassiekers!

[table “2016BrabantsePIjl” not found /]