post image

28

januari

De zes renners van Lotto Soudal die naar Argentinië afreisden waren klaar voor hun eerste wedstrijdkilometers van 2018. Benoot, Maes, Wallays, Wouters, Tosh en nieuwkomer Keukeleire vormden de rode brigade die samen met zes andere World Tour-ploegen voor naambekendheid moesten zorgen. Nog voor de start van de eerste rit werd de ronde al een beetje onthoofd, want topfavoriet Vincenzo Nibali moest ziek verstek laten gaan.

In de eerste rit was het die andere grote naam, Fernando Gaviria, die met gemak de massaspurt won. Met de hulp van Tosh en Enzo Wouters probeerde Jens Keukeleire zich goed te positioneren. In de chaotische eindfase resulteerde dat in een dertiende plaats. In de tweede rit lag op drie kilometer van de aankomst een verraderlijke helling. Ideaal voor Tiesj Benoot die versnelde en nog twee kompanen meekreeg. De drie konden net voor het uitgedunde peloton blijven. Voor Benoot zat er niet meer in dan de derde plek, achter zijn medevluchters Villalobos en Escuela. Tosh hield in het pittige slot stand in de eerste groep en eindigde 31ste. In de tijdrit op de derde dag kon er niemand tippen aan de Ierse kampioen Ryan Mullen. Benoot verloor door een lekke band kostbare tijd in het klassement. De vierde rit verliep hectisch met halverwege een neutralisatie wegens een overstroming van een rivier die de straat blank had gelegd. Onderweg zag Quick Step hun kopman Gaviria nog uitvallen na een valpartij. Hun alternatief bleek de klus ook zelf te kunnen afmaken want Richeze was de snelste in een massaspurt. Keukeleire eindigde deze keer op de zevende plaats.

Na de rustdag stond de koninginnenetappe op het programma. Het was thuisrijder Gonzalo Najar die iedereen wegblies en met een voorsprong van twee minuten aankwam op de slotklim. Benoot reed daarachter met de eerste achtervolgers mee naar boven en eindigde op de vijfde plaats in de rituitslag waardoor die in het klassement opschoof naar de zesde plaats. In een snelle openingsfase van de zesde rit ontstond een ruime kopgroep van zeventien renners met daarbij Jelle Wallays van Lotto Soudal. In een spannende slotfase waar Wallays in de laatste kilometers versnelde kon hij nipt de achtervolgers en het naderende peloton afhouden om de ritzege te pakken. Op de slotdag eindigde de vlakke rit in de verwachte massaspurt waar Nizzolo de zege pakte. Keukeleire finishte op de achtste plaats. Tosh deed in het warme Argentinië alvast zijn eerste wedstrijdritme op en kende enkele sterke dagen. In het eindklassement bleef Benoot op de zesde plaats staan, een seconde achter de vijfde plek van Majka. Tosh finishte daar op de 44ste plaats.