post image

16

april

Met een hertekende finale waar de laatste beklimming van de Cauberg werd weggelaten, hoopte de organisatie de koers al vroeger opengebroken te zien worden. Een week na zijn zege in Roubaix stond Greg Van Avermaet hier aan de start, samen met andere favorieten Matthews, Gilbert, Colbrelli en Kwiatkowski. Bij Lotto Soudal was het mikken op goede prestaties van Wellens en Benoot.

Twaalf vroege vluchters openden de koers maar werden onder leiding van BMC bij het ingaan van het laatste wedstrijduur al gegrepen. Eerder in de koers, op honderd kilometer van de streep was Benoot ten val gekomen. Hij kon wel terug aansluiten bij het peloton en opende hij zelf de finale op de Kruisberg. Belgisch kampioen Gilbert volgde in zijn zog en kreeg ook nog Henao, Haas en Albasini mee. Iets later had Benoot opnieuw pech: zijn ketting haperde in de afdaling en hij moest de kopgroep laten gaan.

Op de volgende helling, de steile Keutenberg, probeerde Wellens dan naar de kopgroep toe te rijden. Hij bleef op honderd meter hangen, net zoals Van Avermaet en Valverde. De enige die nog wel de oversteek naar voren kon maken, was Kwiatkowski. Zo kregen we vooraan zeven renners die de achtervolgers eerst op een halve minuut reden. De verstandhouding verliep goed en dus werd de voorsprong uitgebreid naar een minuut; de winnaar zat voorin.

Op de laatste helling van de dag, de Bemelerberg, was het Kwiatkowski die de aanval opende. Gilbert volgde en nam stevig over. Enkel Kwiatowski kon nog volgen en de rest volgde meteen op vijf seconden. De twee ex-winnaars reden weg van de vijf achtervolgers en reden samen onder de vod van de laatste kilometer. Kwiatkowski leek het slim te spelen en drong Gilbert de kop op. De Pool zette van ver aan maar wist Gilbert zo wel te verrassen. De Belgische kampioen moest meteen vijf lengtes goedmaken en leek geslagen. Toch kwam hij meter per meter dichter en kon hij Kwiatkowski nog remonteren. Gilbert schreef zo zijn vierde Amstel op zijn palmares. Benoot werd nog beste Lotto Soudal-renner op de vijftiende plek. Tosh bolde, na zijn werk voor de kopmannen, als 65ste over de streep.