post image

23

april

Na het schokkende overlijden van Michele Scarponi de dag eerder begon het peloton met een minuut stilte aan het monument Luik-Bastenaken-Luik. Na een eerste aanvalspoging van Thomas De Gendt die terug teniet werd gedaan, was het bij een volgende poging van acht renners wel prijs. Bart De Clercq was erbij voor Lotto Soudal en samen met zijn zeven medevluchters liep de voorsprong razendsnel op. De fut in het peloton was ver te zoeken en zo kreeg de kopgroep maar liefst 13’30” voorsprong. Het sein voor het peloton om de achtervolging definitief in te zetten, maar de voorsprong zakte minder snel dan het peloton gehoopt had.

Met nog negentig kilometer van de streep had de kopgroep nog steeds elf minuten. Het was dan al duidelijk dat de kopgroep pas laat gegrepen ging worden en dat het tempo in het peloton nog wel wat hoger moest. Sommige enkelingen zagen het gevaar en probeerden een tegenaanval op gang te zetten. Ook Tosh was goed voorin te zien op de Côte de la Ferme Libert bij een versnelling van Laurens De Plus. Ruimte kregen ze niet maar de verschillende versnellingen zorgden er wel voor dat voorsprong langzaamaan slonk.

Op La Redoute was het de eerste keer dat de topfavorieten zich lieten zien: Wellens, Valverde en Matthews zorgden voor wat verbrokkeling in het peloton en gingen in duikvlucht naar de Roche-Aux-Faucons. Daar was het Colombiaans kampioen Henao die de debatten opende en onder andere Dumoulin, Caruso, Wellens en Kreuziger met zich meekreeg. De achtervolgers raasden door en kregen de kopgroep eindelijk in zicht. Voor Wellens ging het nog niet snel genoeg en hij maakte als eerste solo de oversteek naar de koploper.

Op de slothelling, de Saint-Nicolas, was het verhaal van Wellens ten einde. Ook Tosh zette zich daar in de groep aan de kant. Het was opnieuw Henao die versnelde, dit keer met onder andere Albasini en Formolo. Die laatste zette met nog drie kilometer te gaan alleen door. In de oplopende straten van Ans was hij de enige die nog voor de favorietengroep reed. Het was lang wachten tot een versnelling. Daniel Martin zag zijn moment gekomen en reed op en over Formolo. Het was aan Valverde om te reageren en die knalde iedereen uit het wiel. De Spanjaard kwam net voor de laatste bocht in het wiel van Martin en maakte het in de spurt makkelijk af. Martin strandde net als vier dagen geleden als tweede. Michal Kwiatkowski spurtte nog naar de derde plaats.