post image

24

juni

De eerste rondes op het lastige parcours in en rond Binche hakten er al stevig in bij het peloton. In het eerste uur – waar Tosh tot twee keer toe probeerde de forcing te voeren met onder andere Van Avermaet, Vanbilsen en Wellens – werd 46 kilometer afgelegd en hoe hard er ook gebeukt werd, geen enkele ontsnapping kreeg vrijheid van het peloton. Het BK beloofde zo een ware uitputtingsslag te worden.

Pas in de vierde ronde kreeg de eerste vlucht vorm. Niet toevallig was ploegmaat Thomas De Gendt de aanstoker. De eeuwige aanvaller kreeg zes kompanen mee, maar veel meer dan een minuut sprokkelde het zevental niet bij elkaar. Het peloton bleef waakzaam en dus eindigde de aanval al snel.

Stabiel was de koerssituatie daarna nooit. Lotto Soudal toonde zich de actiefste ploeg en stelde in elke linie zijn pionnetjes op. Armée, Campenaerts en De Buyst nestelden zich in een kopgroep van zeventien renners, waarin ook Lampaert mee wist te schuiven. BMC, dat enkel Van Hooydonck meehad, en streekploeg Wanty Groupe-Gobert hielden het verschil tussen de nieuwe kopgroep en een rusteloos peloton binnen de perken.

Op de steentjes van de Rue de la Pépinière deed Campenaerts de kopgroep scheuren. Zes man haakten aan, terwijl ook in het peloton slag werd geleverd met steeds een attente Tosh voorin. Stilaan werden de grote kanonnen in stelling gebracht. Theuns en Pauwels zaten verkeerd met hun timing, maar dat kon niet gezegd worden van Vanmarcke, Benoot en Gilbert. Die laatste nam de regie van de koers over en nam het commando om de oversteek naar voren te maken.

Er vormde zich een elitegroep van tien renners, met een trio voor de sterke blokken van Quick-Step en Lotto met De Buyst, Campenaerts en Benoot. De kaarten leken geschud toen enkel Vanmarcke en na wat gekrassel ook de verrassende Aimé De Gendt een versnelling van Gilbert konden beantwoorden, maar door een pokerspel kantelde de koers in de slotronde nog maar eens.

Gilbert ging er nog maar eens stevig vandoor en nam medevluchter Stuyven in de sandwich met Lampaert. Die laatste versnelde er op een paar kilometer van de aankomst slim nog een keer en pakte de driekleur. Gilbert eindigde achter zijn ploegmaat als tweede voor Stuyven. De remonte van Keukeleire kwam te laat en eindigde bij de achtervolgers als achtste. In de favorietengroep won Van Aert de spurt voor de elfde plaats voor Van Avermaet, waar Tosh in totaal twintigste werd.