post image

01

maart

Vorig jaar werd het peloton in de GP Samyn al geteisterd door helse weersomstandigheden: wind, regen en koude temperaturen. Die kregen toen ook Tosh te pakken waardoor hij in de voorlaatste ronde moest opgeven en er uiteindelijk maar 28 renners de streep haalden. De editie kende zo goed als dezelfde weersomstandigheden en dus leek het een kopie te gaan worden van vorig jaar.

Starten deden de renners nochtans in droog weer, maar bij het naderen van de lokale ronden in aankomstplaats Dour kreeg het dan al uitgedunde peloton de rest van de wedstrijd af te rekenen met regen. Het zware weer en de opeenvolging van slechte kasseistroken zorgen voor een slijtageslag zodat het peloton alsmaar kleiner werd. Bij het aansnijden van de drie laatste ronden, met nog 75 kilometer voor de boeg, leek er nog maar een vijftigtal renners in koers. Het was vanaf dan dat Tosh niet meer was weg te slaan uit de voorste gelederen van de koers. Tosh nam zelf het initiatief op de zwaarste stroken en reageerde op alles en iedereen die wilde versnellen.

Dat zorgde voor nog meer schifting en toen er zich een kopgroep van zeven renners vormde met daarbij Tosh, ploegmaat De Buyst en onder andere Keisse, Van Keirsbulck en Wynants leek de goede vlucht in de finale gevormd. Cofidis en Sport Vlaanderen naderden nog wel tot op enkele seconden maar kwam er toch niet meer bij. Toen voorin Van Keirsbulck en de Luxemburger Kirsch nog eens versnelden en Tosh reageerde, namen ze meer afstand van de achtervolgers. Met nog ongeveer tien kilometer te gaan voor het trio en met een tiental seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, leek Tosh klaar voor het podium. Toch liep het op de voorlaatste kasseistrook nog mis: door de vele inspanningen onderweg en het slechte weer moest Tosh voorin de rol lossen en bleven voorin enkel Van Keirsbulck en Kirsch over. Bij Tosh bolde het door de koude benen nu vierkant en moest ook de achtervolgende groepjes laten gaan.

Voorin bleef het duo samen en in een sprint van twee stervende zwanen had Van Keirsbulck toch nog iets meer kracht dan Kirsch om de GP Samyn te winnen. Iljo Keisse won de spurt van de achtervolgende groep en mocht als derde op het podium. Frederik Frison eindigde zevende. Tosh kwam, verkleumd en teleurgesteld, over de meet gebold als 27ste.