post image

11

september

Zaterdag 20 augustus ging de laatste grote ronde van het seizoen van start: de Ronde van Spanje. Kon Tosh na zijn eerste profzege in de Ronde van de Ain ook meteen zegevieren in de Vuelta?

De Ronde van Spanje begon, net zoals vorig jaar, met een ploegentijdrit. Die werd gewonnen door Team Sky waar Kennaugh de eerste rode leiderstrui mocht aantrekken. Lotto Soudal eindigde in de tweede helft van klassement, als zestiende van de 22 ploegen.

Met maar liefst tien aankomsten bergop waren de kansen voor de spurters beperkt, maar op de tweede dag kwam die kans er wel na een iets vlakkere rit. In een hectische voorbereiding kwam de Etixx – Quick-Step trein er al beste uit en zat Tosh te ver geplaatst in de laatste kilometer. Gianni Meersman maakte het ploegenwerk makkelijk af en zorgde voor de eerste Belgische ritzege. Tosh kon vlak voor de meet nog maar net een gevallen renner ontwijken en eindigde op de 24ste plaats.

De derde rit met een aankomst bergop met stukken tot 30% (!) werd er al een voor de echte klimgeiten. Alexandre Geniez was de enige renner van de vroege vlucht die in staat was om de favorieten voor te blijven. Bij de favorieten was het Contador die al tijd verloor op zijn concurrenten. Ook in de rit daarna bleven de vluchters het peloton voor en opnieuw was het een Fransman die zich de sterkste toonde. Lilian Calmejane boekte in zijn eerste jaar als prof al meteen een knappe zege in de Vuelta.

De vijfde rit was er terug een voor de spurters. En het was hetzelfde verhaal als op de tweede dag: Etixx kwam op het juiste moment naar voren, zette Meersman in een zetel af die zijn tweede zege binnenhaalde. Tosh sprintte dit keer naar de twaalfde plaats. In een lastige zesde rit toonde Tosh over heel goede benen te beschikken. In het tweede deel van de rit, waar het constant op en neer ging, bleef Tosh als enige van de rappere mannen bij de betere klimmers. Het zag er lang naar uit dat die uitgedunde groep ook voor de zege ging spurten tot op de laatste helling Simon Yates in de aanval ging. Zes renners trokken in de tegenaanval maar kwamen te laat. Yates won de rit voor de zes achtervolgers. Bij de favorieten werd er gespurt voor de achtste plek. Daar won Valverde de spurt waar ook Tosh zich toonde en zo een elfde plaats behaalde.

In de zevende rit deed Tosh opnieuw een plaatsje beter. Hij eindigde tiende in chaotische spurt waar hij in de laatste bocht zelf gehinderd werd en in die bocht ook Contador ten val kwam. Jonas Van Genechten zat het best geplaatst en sprintte overtuigend naar de zege. In de twee ritten daarna waren het opnieuw de vroege vluchters die voor de overwinning mochten strijden. Eerst was Sergey Lagutin de sterkste op de steile slotklim en een dag later zorgde David De La Cruz voor de derde zege van Etixx. Daar bovenop werd hij ook nog eens de nieuwe leider. In de tiende rit zette Nairo Quintana de puntjes op de i. Hij kon als enige vroege vluchter Gesink bijbenen en zette de rest op achterstand. Quintana nam zo de leiderstrui over van De La Cruz.

Na de eerste rustdag toonde Froome zich wel weerbaar door bij Quintana te blijven en hem te verslaan voor de ritzege. De twaalfde rit was op papier een rit voor Tosh. Een lastige rit die kon eindigen op een spurt met een uitgedunde groep. Die spurt kwam er ook maar Tosh had die dag net de benen niet om er voorin bij te blijven. Een andere Belg had die wel: Jens Keukeleire behaalde de vierde Belgische ritzege in deze Vuelta. De twee ritten die daarop volgden waren voor de zoveelste keer voor de vluchters. Die gingen respectievelijk naar Valerio Conti en Robert Gesink.

De vijftiende rit zou later deze Vuelta doorslaggevend zijn voor het eindklassement. Vanaf de start plaatste Contador met enkele ploegmaats een aanval om een plek op het podium te veroveren. Leider Quintana zag het gevaar en had op zijn beurt enkele ploeggenoten mee. Tosh voelde de benen kriebelen en glipte mee, maar kwam iets later zwaar ten val! Zware schaafwonden en zijn Lotto Soudal-truitje helemaal gescheurd voor de rest van de etappe. De favoriet die de boot had gemist was Froome en hij offerde zijn ploegmaats op om het gat met Quintana en co te dichten. Zonder succes. De Sky-renners kregen het gat niet toe en verspeelden kostbare energie. Het gat werd alsmaar groter en zo mochten de renners voorin vechten voor de ritzege. Quintana zorgde voor het hoge tempo op de slotklim waardoor enkel Contador en Brambilla nog konden aanpikken. Contador moest iets later de rol lossen, Brambilla wist wel stand te houden en kon in de spurt Quintana verslaan. Die deed wel een uitstekende zaak in het algemeen klassement. Tosh belandde na zijn val in de bus van negentig renners die vijftig minuten na Brambilla over de meet kwam. Buiten tijdslimiet maar toch werden ze allemaal opgevist door de organisatie. Het zorgde voor controverse in het peloton.

De dag erna was er terug een voor de spurters. Het was nu Jean-Pierre Drucker die de snelste van het pak was. Een dag na zijn zware val deed Tosh toch mee in de voorste gelederen en eindigde hij zo negende. Zijn beste resultaat deze Vuelta. De zeventiende rit was voor Mathias Frank, die zijn medevluchters afschudde op de slotklim. In de achttiende rit, de voorlaatste kans voor de spurters, was het de jonge Deen Magnus Cort Nielsen die de sterkste was in de massaspurt. Tosh kon zich niet goed plaatsen en deed niet mee voorin.

In de vlakke tijdrit op de negentiende rit bracht Froome de spanning terug in de Vuelta. Hij won overtuigend de tijdrit en kwam in het klassement terug tot op 1’21” van Quintana. Die was de dag erna wel sterk genoeg om stand te houden en zo de Vuelta op zijn naam te schrijven. De ritzege die dag was voor Pierre Latour. Op de laatste dag in Madrid sprintte Magnus Cort Nielsen naar zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje. Tosh sprintte in de laatste rit naar de veertiende rit.

De eindzege was dus voor Nairo Quintana, geflankeerd op het podium door Chris Froome en Esteban Chaves. Tosh eindigde de Vuelta als 109de en behaalde twee top tien-plaatsen, met een negende plek als beste resultaat.

Leave a reply