post image

08

april

De zware Spaanse rittenkoers Ronde van het Baskenland diende als laatste voorbereiding om in topvorm aan de heuvelklassiekers te starten. De eerste twee ritten waren haalbaar om kansen te bieden voor de spurters. In een hectische finale van de eerste etappe toonde topfavoriet Michael Matthews alvast volledig klaar te zijn voor de komende klassiekers. Lotto Soudal-renner Sean De Bie eindigde op de vijfde plek. In de slotkilometer van de tweede rit probeerde Tosh op fantastische wijze De Bie naar het front te leiden. Hij zette met zevenhonderd meter van de streep aan maar zag bij het omkijken dat er niemand volgde. Daardoor hield hij terug wat in. De Bie moest van iets verder komen en kon Albasini en Richeze niet meer remonteren.

De derde rit was in principe veel lastiger. Veel sprinters moesten de rol dan ook lossen maar Tosh hield stand. Net voor de top van de laatste beklimming versnelde David De La Cruz van Quick-Step. Hij begon aan een solo van zestien kilometer en hield nipt stand tot aan de finish. Tosh spurtte in het peloton tegen de sterke klassementsmannen naar een knappe negende plek in de rituitslag: een bewijs van zijn uitstekende vorm. In de vierde etappe kon Tosh het hoge tempo van de klimgeiten niet volgen tot de top. In de afdaling naar de eindmeet versnelde Roglic om ervoor te zorgen dat er voor de tweede dag op rij een renner solo aankwam.

De beslissing voor de eindzege zou dan kunnen vallen in de vijfde en koninginnenrit: een rit over zes beklimmingen. Tosh reed opnieuw heel sterk en bleef heel lang bij het uitgedunde peloton. Met nog twintig kilometer te gaan was het zelfs Tosh dat voor de aanval koos. Veel ruimte kreeg hij niet en nadien was het woord aan de grote namen. Valverde controleerde op de slotklim en spurtte in de elitegroep naar de zege en de leiderstrui. Die zou hij moeten vasthouden in de lastige afsluitende tijdrit. Het waren de verwachte namen die voor de uitzege en voor de eindoverwinning zouden strijden: Roglic zette een zeer sterke tijd neer waar geen enkele klassementsman nog kon onderduiken. Zo behaalde hij zijn tweede ritzege. Contador gaf het beste van zichzelf maar het was Valverde die voor de eerste keer in zijn carrière de eindzege van de Ronde van het Baskenland binnenhaalde. Contador strandde daar andermaal op plek twee voor Ion Izagirre. Tosh reed een zeer sterke rittenkoers en eindigde op de 36ste plaats.