post image

27

februari

Nadat de vorige twee edities van Le Samyn uitdraaide op een veldslag in de regen en koude, kreeg het peloton dit jaar af te rekenen met droge maar ijskoude omstandigheden. Het peloton, zo warm mogelijk ingeduffeld tegen de kille en snijdende wind, vertrok in Quaregnon om hun tocht naar Dour in te zetten waar nog vijf plaatselijke ronden moesten afgelegd worden. Quick-Step had met Gilbert en Terpstra twee ex-winnaars aan de start en voegde daar Stybar nog aan toe als derde kopman. Bij Lotto Soudal mocht Tosh zijn kans gaan, nadat hij hier de vorige twee jaren met uitstekende benen geveld werd door de koude en natte omstandigheden.

Een kopgroep van zeven renners vormde zich na een klein uur koers. Die reden al snel een voorsprong bij elkaar van drie minuten waardoor de wedstrijd even op slot lag. Maar net voor het binnenrijden van Dour, met nog liefst 120 kilometer voor de boeg, kwam daar verandering in. De voltallige formatie van Quick-Step zette zich op kop en trok het peloton in stukken. Slechts drie renners zagen het gevaar en pikten hun wagonnetje aan: Boris Vallée, Alex Kirsch – de tweede van vorig jaar – en Tosh die als enige van Lotto Soudal attent genoeg voorin zat. Met tien maakten ze in geen tijd de oversteek naar de kopgroep zodat we vooraan zeventien renners kregen. Het peloton daarachter volgde op ruim een halve minuut maar kon op geen enkel moment dichter komen.

Per kilometer dat gereden werd, veranderde de wedstrijd door het hoge tempo, de negatieve temperaturen en de verre aanvalspoging meer en meer in een afvallingsrace. Eerst bleven ze voorin nog met dertien over en op tachtig kilometer van de streep schudde Terpstra aan de boom. Hij kreeg ploegmaat Gilbert mee waar ook Tosh, Alex Kirsch en Damien Gaudin, overblijver van de vroege vlucht, meekonden. De vijf namen snel afstand van de rest waar de samenwerking stokte zodat ze terug werden ingelopen door de achtervolgende groep die alsmaar kleiner werd. Iets later zag het er naar uit dat een tegenaanval van vijf renners met de winnaar van vorig jaar, Van Keirsbulck, de oversteek zou maken naar voren maar zij bleven voortdurend hangen op een halve minuut. Naderen bleek onmogelijk.

Voorin viel Gilbert even weg met materiaalpech maar hij kon na aan fietswissel al snel de aansluiting terugvinden. Net voor het ingaan van de laatste plaatselijke ronde, op vijfentwintig kilometer van de aankomst, versnelde het duo van Quick-Step nog een keer. Dat was de keer te veel voor Kirsch en Tosh die volledig was leeg gestreden. Het trio voorin nam snel tien seconden waardoor het duidelijk werd dat de podiumplaatsen verdeeld waren. Daarachter werd het duo met Tosh ingelopen door de eerste achtervolgers waar het ook daar te snel ging voor Tosh.

Voorin deelde Gilbert de eerste prikjes uit die Gaudin nog kon counteren. Bij de volgende aanval van Terpstra was het duidelijk dat de Nederlander op weg was naar zijn tweede zege in Le Samyn. In de slotkilometers liet ploegmaat Gilbert nog Gaudin achter zodat Quick-Step een één-tweetje binnenhaalde. Daarachter kwamen de overblijvers van het peloton verspreid over de meet. Tosh finishte uiteindelijk op de 45ste plaats.