post image

21

oktober

Na het EK in Glasgow kon Tosh zich nog twee weken voorbereiden op zijn tweede grote ronde van het seizoen: de Ronde van Spanje. De selectie van Lotto Soudal bestond uitsluitend uit Belgen waar het hoofddoel vooral was om een ritzege binnen te halen. Thomas De Gendt kon er zich uitleven in de strijd voor de bergtrui en Tosh mocht zich mengen in de snellere aankomsten.

In de proloog greep Victor Campenaerts zeven seconden naast de eerste leiderstrui. In de volgende rit ging het al meteen bergop waar Valverde zijn klasse nog maar eens toonde. Rit drie was de eerste kans voor de spurters, al moest er onderweg nog stevig geklommen worden. Normaal gezien een ideaal parcours voor Tosh maar in het begin van de Vuelta draaide het nog niet zoals het zou moeten. Terwijl Viviani de rit won, kwam Tosh op achterstand binnen. In de vierde rit bleef de vroege vlucht voorop met Ben King als winnaar. Jelle Wallays werd mooi zesde. Ook de dag erna was de rit voer voor de vluchters. Dit keer won Simon Clarke en werd Maxime Monfort zevende. Rit zes was er nog eentje voor de spurters. In een zeer warrige aanloop waar de snelste mannen van te ver moesten komen, won Bouhanni de rit. Tosh kon zich een eerste keer voorin mengen en werd vijftiende.

In een heuvelachtige zevende rit werd de finale ontsierd door een valpartij met onder andere Tiesj Benoot. Een gapende wonde in de knie was het gevolg maar toch kon hij de volgende dagen verder rijden. De strijd voor het klassement ging de volgende etappes verder waar Valverde zich op de lastige aankomsten steeds als één van de sterkste favorieten toonde. Toch was het Simon Yates die in de leiderstrui reed, al waren alle verschillen nog miniem. Rit tien eindigde dan nog een keer in een massaspurt. Italiaans kampioen Viviani toonde zich andermaal de snelste. Tosh werd twaalfde. In rit elf toonde de gehavende Benoot zich voor een eerste keer. In een vlucht die voorop bleef werd hij zesde. De rit daarna werden ploegmaats Campenaerts en De Gendt vijfde en negende. Die laatste sprokkelde onderweg wat punten in het bergklassement. Halverwege de Vuelta stond hij daarin vijfde, met een kwart van de punten van leider Maté. De dag erna maakte hij al bijna een kwart van die achterstand goed. Die dag trekken er 32 renners in de aanval waar vijf renners van Lotto Soudal bij zitten, waaronder ook Tosh. Hij onderhoudt onderweg het tempo om mee te verzekeren dat de vlucht voorop blijft. Op een zeer steile slotklim wordt ploegmaat Lambrecht vierde.

In de vierde rit doet De Gendt een zeer goede zaak voor het klassement. De ondertussen ziek geworden Maté sprokkelt onderweg geen punten waardoor De Gendt tot op tien punten nadert van de bergtrui. Bij de favorieten begint Valverde de eerste sporen van verval te tonen en ligt de weg naar de eindzege voor Simon Yates volledig open. Hij houdt in de zestiende rit stand in de tijdrit en doet tegenover veel concurrenten zelfs een goede zaak. Het is in rit zeventien dat De Gendt onderweg genoeg punten sprokkelt om op het einde van de dag de blauw gestippelde bergtrui te mogen aantrekken. Zijn grootste concurrent lijkt op dat moment niet meer Maté te zijn, maar zijn wel Mollema en King.

Rit achttien kunnen de klimmers nog eens op krachten komen en rijdt er een kopgroep van drie renners weg met daarbij Jelle Wallays. Het trio lijkt geen kans te maken tegen het peloton dat de voorsprong maximum drie minuten laat worden. Toch is het in de finale een dubbeltje op zijn kant als blijkt dat de sterke renners voorin perfect hebben ingedeeld. Voorin blijven enkel Wallays en Bystrom over waar Wallays in de slotkilometer bijzonder kalm blijft. Hij wacht en timet zijn spurt perfect om het aanstormende peloton voor te blijven. De euforie is groot en de ritzege voor Lotto Soudal is binnen. Tosh wordt die etappe dertiende.

In rit negentien lijkt Yates zijn eindoverwinning definitief binnen te hebben wanneer er nog maar een bergetappe overblijft. Daarin zijn het Enric Mas en Miguel Angel Lopez die als enige van Yates kunnen wegrijden. Mas wint de etappe en Yates heeft de eindzege beet. Onderweg zaten de drie concurrenten voor de bergtrui in de vroege vlucht. Thomas De Gendt toonde zich op de beklimmingen de sterkste en wordt de eerste Belg die het bergklassement in de Ronde van Spanje weet te winnen. In de slotrit in Madrid toont Viviani nog eens zijn snelle benen waar Tosh twaalfde wordt. Het eindpodium in Madrid wordt gevuld door Yates, Mas en Lopez. Valverde wint de groene trui en Thomas De Gendt staat als eindwinnaar van de bergtrui op het podium.

Na de Vuelta rest er Tosh enkel nog een uitstap naar Hongkong. Eerst staan er daar de Hammer Series op het programma om daarna de Tour of Guangxi te rijden. In het eerste onderdeel van de Hammer Series, de sprint wat veel weg heeft van een puntenkoers op de piste, gaat de zege nipt naar Mitchelton – Scott. Lotto Soudal wordt daar vierde. Dat betekent dat ze als vierde laatste aan de ploegentijdrit mogen beginnen. Daarin verliezen ze nog een plaatsje terwijl de koppositie succesvol wordt verdedigd door Mitchelton – Scott.

In de Tour of Guangxi krijgt het peloton zes dagen slechte weersomstandigheden voorgeschoteld. De drie eerste sprintetappes gaan naar Groenewegen, Ackermann en Jakobsen. De vierde etappe met een steile slotklim wordt gewonnen door Moscon waardoor die zo goed als zeker de eindzege binnen haalt. De vijfde rit gaat naar Europees kampioen Trentin. In de slotrit gaat Tosh mee in de vroege vlucht die jammer genoeg geen stand houdt. De slotrit gaat opnieuw naar Jakobsen en Moscon wint het eindklassement. Tosh eindigt bovendien zesde in het bergklassement.

Op die manier zit het wegseizoen van Tosh erop. Vanaf dat moment heeft hij nog drie weken en half om zich voor te bereiden op een terugkeer naar de piste van ’t Kuipke in Gent. Daar neemt hij vanaf dinsdag 13 november deel met ploegmaat Jasper De Buyst.