10

september

De etappe na de rustdag werd omschreven als misschien wel de zwaarste etappe van de Ronde van Spanje ooit. Vijf beklimmingen onderweg en dan nog aankomst bergop, 138 kilometer lang met meer dan 5000 hoogtemeters! Een slechter moment om een mindere dag te hebben, is er niet. Toch was het net in die etappe dat Tosh zijn minst goede benen had. Tosh overleefde de etappe weliswaar zonder problemen. In de strijd om de rode leiderstrui nam Fabio Aru de leiding over van Tom Dumoulin. De etappe erna konden de renners op adem komen. Slechts een beklimming van tweede categorie onderweg, grote kans dus op een massasprint. In een chaotische finale behield Tosh goed zijn plek in de voorste gelederen. Jammer genoeg waren enkel Danny Van Poppel en Daryl Impey een tikkeltje sneller. Alweer een tikkeltje dichter bij de overwinning, maar opnieuw net niet voor Tosh.

In de dertiende etappe laste het peloton een rustdag in. Ze lieten een kopgroep van 24 renners wegrijden met daarbij Maxime Monfort. De kopgroep bleef voorop en het waren 23 renners die zich lieten vangen door de Portugees Nelson Oliviera. Hij versnelde op 25 kilometer van de streep en reed onbedreigd naar de zege. Het peloton bolde ongeveer vijf minuten later over de streep. De volgende drie etappes waren er drie met aankomst bergop, belangrijke ritten dus in de strijd voor de eindoverwinning. In de eerste van de drie etappes bleven de vluchters opnieuw voorop. Alessandro De Marchi was de sterkste. In de favorietengroep kwam Nairo Quintana boven water en liet iedereen achter zich. De verschillen bleven verwaarloosbaar. Een dag later was het aankomst op de steile Alto de Sotres. Specialist Joaquim Rodriguez reed naar de etappezege en kwam tot op een seconde van Fabio Aru in de stand. In de zestiende etappe mocht vluchter Fränk Schleck zegevieren. In het peloton was Rodriguez opnieuw de beste. Aru eindigde op twee seconden en zo werd Rodriguez de nieuwe leider met een seconde voorsprong op Aru. Rafal Majka stond derde op op 1’35” en Tom Dumoulin volgde op 1’51”. Toen was het opnieuw tijd voor een rustdag met daarna een tijdrit over 38 kilometer. Die zou het klassement weer helemaal ondersteboven gooien.

En dat deed het ook. Dumoulin reed iedereen naar huis en veroverde opnieuw de leiderstrui. Fabio Aru beperkte de schade het meest en staat, met nog vier ritten voor de boeg, op drie seconden van Dumoulin in het klassement. Rodriguez volgt 1’15” en Majka op 2’22”. Het beloven nog een spannende vier dagen te worden! Tosh bekijkt die strijd voor de eindzege vanop de tweede rij maar staat toch nog steeds op een 54ste plek in het klassement. Hij vertelt hoe hij de tweede week beleefde en reageert op zijn selectie als reserve voor het WK in Richmond.

Tosh: “Het was mooi om opnieuw iets dichter te komen bij de overwinning en derde te eindigen in de twaalfde etappe. De bergen heb ik goed overleefd, al had ik net mijn slechte dag in Andorra, wellicht een van de zwaarste ritten ooit! Voor de volgende ritten zie ik echt nog een kans om via een ontsnapping mee te doen voor de overwinning.”

“Ik zou hier echt graag mijn droom willen waarmaken, maar al bij al is mijn Vuelta al geslaagd en hoop ik om misschien in Madrid te kunnen stunten.”
Tosh Van der Sande

“Ik ben blij dat ik voor het wereldkampioenschap in Richmond tussen die namen sta. Ik had nooit gedacht dat ik mee mocht gaan maar toch is het goed dat mijn prestaties en mijn goede vorm worden geapprecieerd.”