post image

25

februari

Na de Omloop de dag ervoor waar Lotto Soudal voortdurend voor de aanval koos maar daar op het einde niet voor beloond werd, wilden de troepen in Kuurne-Brussel-Kuurne beter doen. Met kopman Tiesj Benoot voor de aanval en Jens Debusschere voor de eindspurt hadden ze twee paarden om op te wedden, maar de concurrentie was natuurlijk niet mis.

De koers brak open met de beklimming van de Oude Kwaremont, op tachtig kilometer van de aankomst. De favorieten schoven naar voren en dat zorgde voor afscheiding. Een kopgroep van ongeveer twintig man met daarbij Lampaert, Van Avermaet, Démare, Stuyven, Trentin en Vanmarcke. Voor Lotto Soudal waren er drie stuks mee: Benoot, Maes en Wallays. Het gat groeide vlot naar de minuut waar in de achtergrond het Lotto-Jumbo van Groenewegen het achtervolgende werk op zich nam. Topfavoriet Gaviria van Quick-Step had toen net een inzinking gekregen en moest het peloton laten gaan.

Na de laatste helling van de dag, de Nokereberg op vijftig kilometer van de streep, versnelde Jasper Stuyven uit de kopgroep. Enkel Daniel Oss zag er wel potentieel in en sprong mee. De twee sprokkelden vlot een tiental seconden op de achtervolgende groep waar het meer en meer vierkant draaide. Het peloton daarachter, met Astana en Lotto-Jumbo op kop, zag de kans om het wedstrijdscenario te veranderen. Dat scenario veranderde helemaal toen Oss voorin lek reed en zo Stuyven alleen in het front achterbleef. Bij die hergroepering van de twee groepen versnelde Loïc Vliegen uit het peloton waar Tosh op reageerde. De twee reden even voor het peloton uit maar werden dan alweer gegrepen.

Met nog anderhalve ronde op het plaatselijke parcours te gaan, probeerde Lotto Soudal het in collectief. Met zes trokken ze alles op kant waardoor er scheuren vielen in het peloton. Door het overwicht voorin van Lotto Soudal kregen ze niet meteen steun van de rest. Stuyven werd terug ingelopen door de eerste groep waarachter het gat hooguit vijf seconden bedroeg. Dat werd enkele kilometers later toch terug gedicht door de troepen van Belgisch kampioen Naesen. Alles was terug te herdoen.

Een massasprint leek onvermijdelijk maar op tien kilometer van de streep probeerde de Fransman Duval het met Julien Vermote. Iets later kregen zij ook nog de steun van derde man Loïc Vliegen. De drie reden maximaal vijftien seconden bij elkaar, maar in de achtergrond is er geen enkele ploeg die het initiatief nam. De drie leken het lang te gaan halen tot op anderhalve kilometer van de streep de mannen van Démare zich op kop zetten. Vermote versnelde nog een keer voorin maar werd in de laatste honderden meters toch gegrepen door de aanstormende spurters. Daar is het Dylan Groenewegen die het met sprekend gemak haalde voor Démare en Colbrelli. Debusschere zat te ver geplaatst en eindigde vijftiende. Tosh komt in de eerste groep over de streep op de 43ste plaats.